21. sep 2022.

Izveštavanje ne sme da (p)ostane primenjeni politički folklor

Kako se dogodilo da protokol Katalin Novak odlučuje o formatima medijskog izveštavanja?

Foto: RTS, printskrin

Savez vojvođanskih Mađara saopštio je juče da je po nalogu protokola predsednice Katalin Novak njen doček u Subotici bio otvoren isključivo za medije na mađarskom, pošto je događaj bio organizovan samo na ovom jeziku.

Kakva besmislica!

Neprijatnosti i poteškoće sa kojima su se suočile kolege, pokušavajući da izveštavaju sa posete predsednice Katalin Novak našem gradu, ostale su, za sada, bez reakcije medijskih i novinarskih udruženja, ali i bez reakcije Gradske kuće i gradonačelnika.

Jedino je Udruženje novinara Srbije, objavljujuči juče skromnu vest o ovom događaju, skrenulo pažnju javnosti na ono što se prošle nedelje, sasvim neprimereno, događalo u Subotici.

Izveštavanje na manjinskim jezicima trebalo bi da bude više od primenjenog političkog folklora. Zbog čega je trebalo da se sa ovog važnog događaja u Subotici, kojem je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, izveštava samo na jednom jeziku?

Činjenicu da za “ostale” novinare, koji su ipak pronašli način da uđu u salu, povrh svega, nije bio obezbeđen adekvatan prevod teško je i čak nemoguće razumeti.

Pa zar nekadašnje zalaganje SVM-a za manjinska prava nije temeljeno upravo na pravu na slobodno i svima dostupno informisanje? U vreme Jožefa Kase ovakav diletantski propust, pritom gurnut ispod tepiha tuđeg protokola, bio je nezamisliv.

Srbija i Mađarska neguju možda najbolje odnose u istoriji. To, ipak, ne znači da protokol predsednice Katalin Novak u bilo kojoj zemlji, uključujući tu i samu Mađarsku, treba da kroji formate medijskog izveštavanja.

To nema veze sa srpsko-mađarskim odnosima u gradu i na međunarodnoj sceni, već sa civilizacijskim dometima koji ne bi trebalo da budu stvar bilo čijeg protokola ili dobre volje, a ponajmanje diletantizma.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend