20. sep 2022.

SVM: Po nalogu protokola mađarske predsednice, na otvaranje renovirane zgrade fakulteta u Subotici pozvani samo mediji na mađarskom jeziku

Novinari medija na mađarskom jeziku jedini su bili pozvani na otvaranje renovirane zgrade Učiteljskog fakulteta za mađarski nastavni kadar u Subotici, kojem je prisustvovala i predsednica Mađarske Katalin Novak, potvrdio je Savez Vojvođanskih Mađara za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS). Sa događaja su ipak izveštavali i novinari RTS-a i RTV-a, kao i ekipa Tanjuga, kojoj najpre nije bilo dozvoljeno prisustvo.

Novinarka Tanjuga Aleksandra Orlić kaže za sajt UNS-a da je zbog važnosti događaja očekivano da poziv bude upućen i mnogim medijima na srpskom jeziku.

Orlić je rekla da ekipi Tanjuga nije bilo dozvoljeno da prisustvuju otvaranju Učiteljskog fakulteta i dočeku predsednice Novak, ali da je nakon pola sata odlučeno da ipak mogu da izveštavaju sa događaja.

„Nastao je problem jer nismo bili na spisku i pola sata smo čekali da nas puste da uđemo u prostoriju. Pustili su nas zahvaljujući našim „bezbednjacima“ koji su shvatili o čemu se radi, uzeli naše lične karte, zvali, proverili i utvrdili da smo zaista iz agencije Tanjug“, ispričala je novinarka Tanjuga.

Iz SVM-a su rekli za sajt UNS-a da je, po nalogu protokola predsednice Katalin Novak, doček bio otvoren isključivo za medije na mađarskom, pošto je događaj bio organizovan samo na ovom jeziku.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend