26. okt 2019.

„Izvođači prljavih radova“ ponovo napadaju novinare

Tekst u kojem se niz nezavisnih novinara proglašava alkoholičarima i narkomanima dolazi iz kuhinje srpskog režima, kažu sagovornici DW. To se dešava uvek kada treba zataškati neku aferu – u ovom slučaju, onu u Krušiku.

Upravo u vreme kada vlasti vode dijalog o poboljšanju izbornih uslova, koji podrazumevaju pre svega slobodan rad medija, stižu zastrašujuće optužbe i pritisci na malobrojne profesionalne medije.

Kampanja u kojoj se televiziji N1 poručuje da je „luksemburška“ pojačana je tekstom Ištvana Kaića koji je objavilo više režimskih tabloida pod naslovom „Narkomani i alkoholičari novinarstva“.

Na tu činjenicu je u saopštenju ukazalo i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), koje smatra da je reč o „sinhronizovanoj akciji“, i izražava „zaprepašćenje zbog sramnog teksta u kojem samozvani medijski analitičar Ištvan Kaić iznosi najodvratnije uvrede“ o urednicima i novinarima televizije N1, dnevnika Danas, nedeljnika NiN, mreže BIRN, Dojče velea i predsedniku NUNS.

Obustaviti razgovore sa vlastima

NUNS „najoštrije osuđuje ovaj do sada nezapamćeni napad na ugledne novinare koji se  proglašavaju za alkoholičare, narkomane i propalice i ocenjuje da je sraman tekst naložen iz vrhova vlasti“. Na „uzdržavanje od uvreda kao načina javne komunikacije“ pozvalo je i Udruženje novinara Srbije.

Inicijativa Ne davimo Beograd tim povodom najavljuje obraćanje evropskim institucijama i poziva na „obustavu razgovora koji se vode pod njihovim posredovanjem o izbornim uslovima dok vlast svakodnevno radi na progonu nepodobnih novinara i građana“.

Dnevni list Danas je u svom reagovanju pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića „da javno osudi tekst Ištvana Kaića“.

Najnoviji talas napada na medije za novinara nedeljnika NIN Vuka Cvijića nije neko preveliko iznenađenje. Napadi, kako kaže za DW, često služe da se fokus skloni sa mutnih poslova vlasti:

„Ti napadi se dodatno pojačavaju u vreme kada slobodni mediji otkriju neku aferu u koju su umešani predstavnici vlasti. To je upravo sada slučaj sa trgovinom oružjem u fabrici Krušik“, primećuje Cvijić.

„Zabrinjava što izvođači tih prljavih radova često pružaju propagandne usluge i kriminalnim grupama i vezani su za tajne službe devedesetih godina, koje su takođe bile izvođači najgorih stvari, od ubistva kolege Slavka Ćuruvije do ubistava političkih protivnika“, dodaje Cvijić, dobitnik ovogodišnje novinarske nagrade „Dušan Bogavac“ za etiku i hrabrost.

Vlast naručuje napade

Ištvan Kaić je inače saradnik Vladimira Bebe Popovića kojeg bije glas da propaganda vlasti i u Beogradu i u Podgorici nosi njegov rukopis. Kaić je u četvrtak, gostujući u jutarnjem programu TV Hepi, uvrede na račun novinara nazvao očiglednim istinama te rekao da je dopisao te uvrede kako bi skrenuo pažnju na svoj tekst.

Tekst dolazi tačno godinu dana nakon naslovne strane Ilustrovane Politike u kojoj je kritičko novinarstvo opisano naslovom: „Psi su pušteni“, a novinari predstavljeni kao besni psi. Od toga teksta se na posletku ogradilo i Predsedništvo Srbije.

„Vidimo da imamo posla sa nekom vrstom naručenih tekstova u kojima se tačno zna šta bi i o kome trebalo da se napiše“, kaže književnik Filip David za DW. „Nezavisni mediji su podvrgnuti pravoj torturi, a za to vreme gomila medija bliskih vlastima promoviše senzacionalizam koji se dodiruje sa primitivizmom i prostaklukom.“

Trn u oku vlastima je nešto preostalih novina koje su u vlasništvu novinara, mali istraživački centri koji žive od donacija i projekata, kao i mediji u stranom vlasništvu na koje ne može da se utiče.

DW je ovih dana na meti režimskih tabloida i zbog spota koji su, uz podršku Akademije DW, napravili mladi srpski jutjuberi. Taj spot su tabloidi proglasili „satanističkim“ i „sektaškim“ i danima teolozi i drugi stručnjaci u tim listovima analiziraju koliko je tobože poguban uticaj na srpsku omladinu.

Filip David naglašava da „Aleksandar Vučić ne podnosi činjenicu da ne može da kontroliše neke medije, jer sve što vlast finansira i pomaže spada u najnižu vrstu medijskih informacija, i to ovoj vlasti odgovara“.

Cvijić kaže da „nakon ovakvih napada ostaje još samo fizičko nasilje. A to nasilje je već počelo, i razrešeno je pod nekim pritiscima spolja i iznutra. Tako da ne znam šta vlastima još osim nasilja preostaje, ali nadam se da će se ipak na vreme zaustaviti“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend