24. okt 2019.

Kaićev tekst naložen iz vrha vlasti

Novinarska udruženja i stručna javnost oštro su osudila sraman tekst Ištvana Kaića „Narkomani i alkoholičari novinarstva“ u kojem on vređa i diskredituje brojne nezavisne novinare i medije, međutim, ta reakcija je izostala od samog vrha države, odnosno predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

S obzirom da se u gotovo svako javnom obraćanju osvrće na pisanje medija i rad pojedinih novinara, bilo je logično da se i u ovom slučaju oglasi i osudi najodvratnije uvrede upućene od strane samozvanog medijskog analitičara.

Sa druge strane, činjenica da su Kaićev tekst odmah preneli Srpski telegraf, Informer, Pink, ali i Večernje novosti, govori da je u pitanju koordinisana akcija u kojem je „medijski analitičar“ bio samo oruđe da se, pored svakodnevnih tabloidnih izmišljotina, dodatno diskredituju nezavisni novinari i ozbiljne medijske kuće poput Danasa, N1, NIN-a, Dojče velea i BIRN-a.

Novinar Slaviša Lekić nije želeo da se bavi Kaićevim tekstom navodeći da neće da komentariše „svaku Vučićevu i Bebinu budalaštinu“. Nije iznenađen ni izostankom predsednikove reakcije jer, kako kaže, „Vučić nije pozvan da komentariše ono što inspiriše“.

Za direktora CINS-a Branka Čečena nema nikakve sumnje da je tekst izašao iz kuhinje vlasti kako bi prikrio aferu Krušik i trgovinu oružjem.

– Od početka afere Krušik prvaci režima pokušavaju što manje da je pominju, samo kad moraju, ili u obliku neke odbrambene propagande. Kaićev tekst je samo izokolna kontrola štete, napad na novinare radi relativizacije zaista velikog značaja štetne trgovine oružjem koja se sve ove godine nesmetano odvija na štetu građana i Srbije. Neće Vučić pominjati bilo šta u vezi sa time, pa ni ovo Kaićevo ludilo, ako ne bude apsolutno neophodno. A biće, izgleda. Afera raste veoma brzo i prevazilazi granice Srbije. To već nema šanse da kontroliše – kaže Čečen za Danas.

Predsednik NDNV Norbert Šinković smatra da je pravo pitanje zašto izostaje široka javna akcija zaštite medija i novinara.

– Zašto postajemo imuni na napade i blaćenje novinara? Moramo objasniti građanima koliko su medijske slobode zapravo lične slobode i svaki izostanak reakcije zajednice i institucija je ozbiljan alarm za sve nas – ističe Šinković.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je zaprepašćenje zbog, kako navode, sramnog teksta u kojem samozvani medijski analitičar Ištvan Kaić iznosi najodvratnije uvrede o urednicima i novinarima televizije N1, Danasa, NiN-a, BIRN-a, dopisniku nemačkog Dojče vele i predsedniku NUNS-a.

NUNS je najoštrije osudio „ovaj do sada nezapamćeni napad“ na ugledne novinare koji se proglašavaju za alkoholičare, narkomane i propalice i ocenio da je sraman tekst naložen iz vrhova vlasti sa ciljem da se javno targetiraju i diskredituju nezavisni mediji i novinari koji objektivno i kritički izveštavaju o masovnim zloupotrebama, korupciji i sprezi kriminogenih struktura sa vladajućom nomenklaturom.

„Sinhronizovane akcije protiv slobodnih novinara i medija sve su češće i žešće, a Ištvan Kaić je u toj organizovanoj grupi jedan od najagilnijih klevetnika i provokatora. Svoje uvrede i difamacije zasigurno neće moći da odbrani na sudu, ma i bio u službi režima, i nadam se da će ga to odvratiti od zločeste prakse da ponižava i kriminalizuje ljude“, izjavio je predsednik NUNS-a Željko Bodrožić. Udruženje je naglasilo da Kaić, koji se „proslavio“ tako što je i ranije beskrupulozno napadao antirežimske medije, novinare i druge javne ličnosti, ovog puta samo ponovio uvrede i neargumentovane optužbe koje su o kritičarima vlasti izgovarali nosioci vlasti, a pre svih Aleksandar Vučić i njegovi najbliži saradnici iz Srpske napredne stranke. NUNS podvlači da upravo činjenica da su Kaićev tekst objavljen prekjuče ujutro na njegovom blogu odmah sinhronizovano preneli prorežimski mediji Pink, Informer i Srpski telegraf ukazuje na to da je „medijski analitičar“ samo puki izvršilac najcrnje propagande i volje vlasti.

Obustaviti razgovore o izbornim uslovima dok napadaju novinare

Povodom najnovije serije blaćenja, pritisaka i napada na novinare i medije, inicijativa Ne davimo Beograd obratiće se predstavnicima Evropskog parlamenta i Evropske komisije i tražiti da se obustave razgovori koji se pod njihovim posredovanjem vode o izbornim uslovima u Srbiji. Nova runda razgovora najavljena je za sredinu novembra, a Inicijativa smatra da je neophodna odlučna i jasna poruka EU da je stanje sloboda u Srbiji neprihvatljivo. „Vlast svakodnevno, otvoreno i neskriveno, radi na progonu nepodobnih novinara i građana.

Novinare redakcija Danasa i N1, predstavnici vlasti svakodnevno nazivaju izdajnicima i plaćenicima. Ove kvalifikacije režimski mediji preuzimaju i kontinuiranim kampanjama stvaraju atmosferu linča direktno ugrožavajući pojedince koji su zaposleni u ovim medijima. Prenošenjem najbezočnijih laži, stvara se opravdanje za ugrožavanje bezbednosti i napade na novinare, sa ciljem zastrašivanja i gušenja kritike režima“, saopštio je Ne davimo Beograd.

Srpski telegraf se pokajao

Srpski telegraf je prvi preneo sraman tekst Ištvana Kaića na svom portalu republika.rs. Tekst je u međuvremenu skinut sa sajta, a glavni urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević tvrdi da nikad nije ni objavljen, uprkos dokazima koji postoje. Od Informera i Pinka je bilo očekivano da prenesu ono što je Kaić napisao, ali je iznenađenje što su to učinile i Večernje novosti. Zašto je nekada ugledni dnevni list to uradio, nismo dobili odgovor od glavnog i odgovornog urednika Večernjih novosti, Milorada Vučelića.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend