22. jun 2023.

Kako je N1 postao „CIA“? (VIDEO)

Kako je N1 postao CIA? U godini osnivanja televizije, Junajted grupom upravljao je američki investicioni fond KKR, u kojem je radio i srpskoj javnosti do tada nepoznat Dejvid Petreus.

Potpredsednica Junajted grupe Dragica Pilipović Čefi kaže za dokumentarni film N1 „Trn u oku“ da CIA potiče od Petreusa.

„Petreus je između ostalog bio i vojnik bio je i direktor CIA-e i tako dalje i on je veoma jedan iskusan političar, geopolitičar. KKR ga je zaposlio kao direktora nešto što oni zovu Globalni institut. To je savetodavno telo koje im pomaže da razumeju geopolitičku situaciju gde god da investiraju. Oni investiraju od Azije do Južne Amerike“, objašnjava Polipović Čefi.

Tako se Dejvid Petreus, kao predstavnik stranog investitora, uoči početka rada televizije N1, našao licem u lice sa Aleksandrom Vučićem.

„Razgovori su bili sasvim normalni, sasvim na nivou državnika, da kažem. Petreus je veoma dobar u tome što govori da zna dobro šta se dešava na makroekonomskom polju, u zemlji, malo bi pričali geopolitiku u regiji i onda bi mi isto rekli da nas brine na primer Komisija za zaštitu konkurencije koje baš ne radi kako treba ili da razvijamo news information program i tako dalje. Sasvim normalni razgovori su bili između Petreusa i Vučića„, ističe potpredsednica Junajted grupe.

I dok su novinske agencije izvestile da je dvojac razgovarao o poslovnoj klimi u Srbiji, sastanak je tabloidu Informer poslužio da N1 televiziju targetira kao kanal CIA-e kojim Petreus želi da obori Vučićev rejting i spreči ga da se previše približi Rusiji.

Marketinški stručnjak Igor Avžner kaže da ste uvek morali da imate – i u socijalizmu – spoljašnjeg i unutrašnjeg neprijatelja.

„Jednostavno ukoliko je voda mirna, svi ljudi će, koji su u čamcu naravno, gledati i levo i desno i uživati u prirodi i razmišljati o raznoraznim stvarima koje možda mogu da ih muče. Međutim, ako vam neko non stop drma čamac, raznim teorijama zavere, vi ćete da se uhvatite i da vodite računa samo da se čamac ne prevrne. On pokušava da drma čamac kroz unutrašnjeg neprijatelja koji je N1“, napominje Avžner.

Informer koji se trudio da raskrinka N1, preneo je i Vučićevu izjavu da su svi investitori u Srbiji dobrodošli i da njega ne interesuje da li će ova ili ona televizija podržavati ili napadati bilo kog političara.

Bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero ocenjuje da je ovo bila korektna, pravno korektna izjava u skladu sa našim zakonima.

„Ja sam pročitala tekst zakona koji govori o stranim ulagačima i to bi bila u redu sasvim izjava po meni.

E sad šta je iskreno mišljenje – ne znam“, navodi naša sagovornica.

Iskreno mišljenje je sa auditorijumom ružičaste televizije podelio prijatelj predsednika Srbije, urednik Informera Dragan J. Vučićević.

„Dakle, televizija N1 je direktna ispostava, medijska ispostava CIA-e u Srbiji. Njihov šef je bivši šef CIA“, naglasio je Vučićević.

Direktor programa N1 Srbija Igor Božić navodi da je jasno da je Informer glasilo režima.

„Odnosno, glasilo Aleksandra Vučića, mogu slobodnije da kažem, to oni ne kriju, ne krije ni predsednik, ne krije ni vlasnik Informera“, ističe Božić.

Avžner dodaje da Vučić vlada upravo teorijama zavere.

„Vi morate da pronađete plodno tle koje će da prihvati takvu teoriju zavere, kao i za svaku drugu teoriju zavere“, ocenjuje sagovornik N1.

Pilipović Čefi se nadovezuje da naš narod zbog NATO bombardovanja i ostalog naravno da ne voli ni Amerikance i CIA je super ime za sve nas.

„To nije samo za vas i vaše novinare, mi smo svi CIA. Mi smo još uvek u novinama i Dragan i ja i moje kolege i oni na šalterima mi svi radimo za CIA-u što je mislim apsurd stvarno i smešno da ne bi bilo opasno. Vama je opasno, nama nije toliko“, ocenjuje potpredsednica Junajted grupe.

Avžner mislimda neko kaže ljudima iz CIA za N1 i Junajted mediju koji su rezultati nakon svih ovih godina postojanja, da bi ga proglasili kao veoma neuspešan projekat.

„Jer, milsim, ovoliko vremena protraćiti a ne srušiti Vučića, to je potpuno iluzorno“, dodaje Avžner.

Dok je Aleksandru Vučiću N1 označen kao CIA neprijatelj koristio za rejting kod birača Srpske napredne stranke, novinari su od televizije N1 stvorili brend prepoznatljiv po pitanjima i pristupu koji nije u funkciji promocije vlasti, već otrkivanja priča o kojima vlast želi da ćuti.

„Ja se sećam, pre nego što smo počinjali, raspravljali smo o tome koja je to rečenica – jedna rečenica koja će da opiše šta mi zapravo radimo. I negde smo zajedno došli do zaključka da kod nas nema zabranjenih vesti“, objašnjava Igor Božić.

Iako u 21. veku, poslovni potezi Junajted grupe da širi SBB mrežu i ulaže u slobodne medije su, čini se, unervozili državu.

„Dalji korak je bio u tome da se da se SBB i N1 tada da se prosto što je više moguće suzbije, da se uguši, da se njegov glas priguši, jer mi svake dve godine imamo neke izbore, Vučić je stalno u političkoj kampanji zato mu trebaju mediji koji će biti pod njegovom kontrolom da se prosto u svakom delu Srbije prosto čuje samo njegov glas i ni jedan drugi“, ističe Mijat Lakićević, urednik Novog magazina.

Tekst je deo dokumentarnog filma „Trn u oku“ koji je emitovan 19. i 20. juna na N1.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend