07. feb 2024.

Kako su iz Gardijana i FAZ odgovorili Vučiću

"Gardijan je posvećen neustrašivom, nezavisnom novinarstvu koje zahteva odgovornost od onih koji su na vlasti. Snažno odbacujemo ove komentare o Gardijanu koji su potpuno neosnovani, i sve tvrdnje suprotne tome nisu zasnovane na činjenicama", saopštila je PR služba Gardijana za N1, povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Gardijan "kriminalni list i dno".

Snimak ekrana, Happy

Vučić je, pored Gardijana, kao medije u kojima se vodi kampanja protiv njega, označio i nemački Frankfurter algemajne cajtung.

„Izgleda mi da srpski predsednik zna veoma dobro da nema hibridnog medijskog rata protiv njega, bar ne od mene i Frankfurter algemajne cajtunga, ali mislim ni od drugih zapadnih medija“, poručio je u odgovoru Vučiću Mihael Martens, novinar FAZ.

Dodao je da ne zna da li to važi i za ruske medije.

„Kada bi FAZ ili drugi mediji zaista vodili hibridni rat protiv Aleksandra Vučića, pa kada bi se prema njemu ponašali onako kako se ‘Informer’, ‘Hepi’, ‘Pink’ ili slični provladini mediji odnose prema predsednikovim protivnicima, primetio bi to sigurno. Ali, što se mene tiče, to se neće desiti, jer pokušavam da se bavim novinarstvom, a ne kampanjom. Što se konkretnih navoda tiče: gospodin Vučić tvrdi da sam ja pogrešno protumačio njegove izjave o Azerbejdžanu, i on naravno ima pravo da to kaže. Želim da podvučem da nisam napisao da predsednik Srbije sa stopostotnom sigurnošću planira rat. Upravo sam napisao da bi, sudeći po njegovim komentarima, ako Tramp pobedi na izborima i Ričard Grenel postane državni sekretar SAD, sledeće godine moglo da dođe do situacije u kojoj on misli da može da stavi sever Kosova pod kontrolu bez rizika od oštrih sankcija“, naveo je Martens za N1.

Navodeći da pošto takav scenario ne može da se isključi, EU treba da bude spremna za to.

„Hoće li se to dogoditi? Ne znam. Može li se dogoditi? Da, moglo bi – ako EU nije spremna da spreči takav scenario tako što će jasno staviti do znanja da će to imati visoku cenu za Srbiju, uglavnom ekonomski i politički. Gospodina Vučića smatram veoma racionalnim akterom koji odlično govori i razume jezik privrede. I uvek je dobro ako razgovarate sa osobom na jeziku koji on najbolje razume“, ocenio je Martens.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da sve što neko iz inostranstva govori i radi, a „navodno je u vezi sa izborima i stanjem demokratije u Srbiji“, u stvari za cilj ima slabljenje pozicije Srbije u pregovorima o Kosovu. Za vođenje hibridnog rata, odnosno kako je rekao „rata drugačijim sredstvima“, optužio je strane službe, nevladine organizacije, kao i medije – kako domaće, tako i strane.

Kada su u pitanju strani mediji, u kojima se, kako kaže, vodi kampanja protiv njega, naveo je britanski Gardijan kojeg je nazvao „kriminalnim listom i dnom“.

Spomenuo je i nemački Frankfurter Algemane Cajtung, navodeći da je taj list objavio da je Vučić fasciniran onim što je Azerbejdžan uradio u Nagorno Karabagu i da zato pojačava vojsku.

„Na čemu je to zasnovano? Ni na čemu. Oni svi to rade zajedno ne bi li rušili Srbiju“, ponovio je predsenik.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend