04. avg 2023.

Kampanja na mrežama, pretnje čak i smrću: Kako zaštititi novinare i medije

Na meti napada su, poslednjih dana, neprestano i pojedini mediji. Novinar lista Danas Vojin Radovanović dobio je pretnje smrću na Instagramu i to nije prvi put da se ovaj novinar nalazi na meti. Iz novinarskih udruženja iznova poručuju - efikasne initucije i tužilaštvo ključ su u zaštiti novinara.

Dva puta za mesec dana bio je meta nasilnika. Prvi put mladić je fizički nasrnuo na njega na beogradskom spalvu, a pre neki dan na Instagramu su mu zapretili smrću.

„Ne može da ti bude prijatno i da se ne osećaš ugroženo kada u momentu kada pročitaš da ti neko kaže da te treba ubiti za primer“, priča novinar Danasa Vojin Radovanović.

Više od samih prentji brine ga to što je Tužilaštvo čekalo mesec dana kako bi saslušalo svedoka koji je prisustvovao napadu na splavu.

„Ono što je svakako povod i u prvom i u drugom slučaju je to što radim u redakciji koja je od različitih društvenih grupa, a pre svega vlasti, prikazana kao redakcija koja „smeta“. Mi smo stalno prokuženi kao izdajnici, strani plaćenici“, dodao je Radovanović.

Iz Udruženja novinara Srbije, koje je Tužilaštvu podnelo prijavu u oba slučaja, upozoravaju da insitucije sistema moraju brže da reaguju kada je bezbednost novinara u pitanju.

„Ovde je samo pitanje entuzijazma. Nisam sigurna da tog entuzijazma ima dovoljno u svim institucijama. Zavisi od pojedinca. Ako pustite da se nešto razvuče hiljadu godina, pod onim pravda je spora ali dostižna, ta sporost umori i onog ko je očekuje“, kaže Dragana Bjelica iz Udruženja novinara Srbije.

Da bi pretnji bilo manje, potrebno je da institucije efikasnije reaguju i da oni koji prete budu sankcionisani, smatraju u NUNS-u.

„Mi ovde vidimo da je trend rasta takvih pretnji, da ne pada zbog toga što je malo slučajeva dobilo sudski epilog, što je malo ljudi nastradalo. A opet vidimo da postoje mnogi slučajevi gde je takvim napadima predsednik republike bio izložen i da su tada Tužilaštvo i policija bili mnogi efikasniji“, istakao je Željko Bodrožić iz NUNS-a.

Pretnje novinarima nisu izolovan slučaj, već su deo šire kampanje koja se vodi protiv određenih medija, upozoravju udruženja. Danima se po društvenim mrežama i medijima bliskim vlasti emituju snimci kojima se targetiraju novinari Nove S, N1 i Danasa.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend