10. nov 2022.

Ko je Branko Stamenković, tužilac koji „lovi“ počinioca koji preti Danasu?

Kada je Branko Stamenković, tužilac za visokotehnološki kriminal, pripremao program kao kandidat za Državno veće tužilaca, jedna od stvari koju je naglasio bila je saradnja sa medijima.

Branko Stamenković (foto: Medija centar Beograd)

„Imajući u vidu istraživanja javnog mnjenja kao i percepciju položaja pravosudnog sistema… smatram da je potrebno suštinski redukovati percepciju uticaja na rad javnog tužilaštva koje postoji u javnosti“”, naveo je Stamenković, a preneo je Istinomer.

Još je dodao da “informacije medijima i javnosti moraju biti sadržinski kvalitetnije i razumljivije, uz pružanje informacija koje je na osnovu zakona moguće saopštiti javnosti”.

Stamenković, koji je i član Radne grupe za bezbednost novinara, jedan je od malobrojnih tužilaca koji ne beži od medija, što ne znači da je uvek spreman za odgovore na novinarska pitanja. U ozbiljnim i kriznim situacijama, kakve su pretnje upućene Danasu, međutim nije posegao za šturim saopštenjima već je prvo na N1 a potom i za Danas govorio o ovom slučaju u uskim granicama koje istraga dopušta.

Činjenica da je tužilaštvo odmah po prijemu pretnji Danasu reagovalo, a da je tužilac Stamenković jasno narednih dana predstavio šta je urađeno i šta se očekuje, uliva sigurnost u poredak koji Stamenković predstavlja.

Ono što međutim ne uliva sigurnost jeste širi kontekst u kome su se desile pretnje – a to su svakodnevni napadi državnih funkcionera u kojima se koriste iste kvalifikacije kao i u pretećem mejlu naslovljenom sa “beogradski Šarli Ebdo”. Upitan o ovim stvarima tokom gostovanja u emisiji Iza vesti na N1, Stamenković nije želelo da da komentar jer to nije u delokrugu njegovog posla.

Dodatnu nesigurnost nosi i to što u situacijama kada su novinari ugroženi put do pravnog epiloga je često spor i neizvestan. Stamenković je u prethodnom periodu više puta odgovarao na pitanja o postupcima koji su pokrenuti zbog ugrožavanja sigurnosti novinara i tada je isticao da treba napraviti razliku između subjektivnog osećaja ugroženosti i objektivnih okolnosti o prirodi pretnje.

Sama novinarska udruženja međutim naglašavaju da je insistiranje na povlačenju ove strikne razlike pogrešno i da praksa i tužilaštava i sudova mora da se menja, jer se u suprotnom pretnje normaliziju i eskaliraju.

“Novinari se i te kako osećaju ugroženi u situacijama kad im neko preti iako to nije direktna pretnja ’ubiću te’, nego ’trebalo bi te ubiti’”, rekla je prošle godine Marija Babić, pravnica NUNS-a, za Cenzolovku.

Branko Stamenković je završio Pravni fakultet u Beogradu, na funkciji tužioca za viskotehnološki kriminal je od 2010, a zamenik Republičkog javnog tužioca je od 2017. Prethodno je radio u Drugom osnovnom tužilaštvu i kancelariji Republičkog javnog tužioca.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend