01. avg 2023.

Ko stoji iza spotova u kojima se targetiraju nezavisni mediji i novinari?

Novi spot koji targetira nezavisne medije i novinare osvanuo je u subotu na društvenim mrežama. Predsednik države, a ni predsednica Vlade, koji su tokom vikenda gostovali na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, o njemu se nisu izjašnjavali, niti su o njemu pitani. Međutim, nakon što je direktor vesti Nove S prstom direktno upro u Aleksandra Vučića, predsedniku je, tokom posete Priboju, o tom spotu i postavljeno novinarsko pitanje. Odgovor očekivan.

Poslednji spot u kom se profesionalni mediji i novinari koji savesno rade svoj posao nazivaju kreatorima „mračnog sveta medija N1 i Nova“ i „inkarnacijom antisrpske propagande“ dolazi iz kuhinje šefa države, tvrdi direktor vesti na TV Nova Slobodan Georgiev.

„Zašto sam pomenuo Vučića? Zato što mislim da je on naručilac tih stvari. Ja svakako ne mislim da je on to montirao ili da se bavio tim poslom, ali to je sve pod njegovom ingerencijom“, smatra Georgiev.

Da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naručilac spota u kom se našim kolegama crta meta na čelo, Georgiev, kaže, ima dokaze. Sadašnju situaciju upoređuje sa pretnjama koje su njegovoj porodici i njemu bile upućene još 2015. godine

„Ja sam tada nazvao gospodina Vučića. On je bio predsednik Vlade. Pitao je šta je bilo, ja sam mu rekao da treba da stanu sa tim napadima jer je to stvarno nenormalno i može da se desi neka glupost. On je rekao da ne zna ništa o tome i da će da pita Vladanku. Posle toga su ti napadi nestali i nije ih bilo recimo šest meseci“, dodao je Georgiev.

Osam godina kasnije isti akteri dijalog vode u javnom prostoru, ali odgovor predsednika ostaje isti.

„Ajde molim vas, nek pokaže te dokaze. Nemam bre pojma o kakvim spotovima priča. Niti sam ih video, niti znam o čemu priča. Pojma nemam“, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zamenica javnog tužioca Jasmina Paunović ističe da bi, povodom uvredljivog i pretećeg spota koji je objavljen na društvenim mrežama protiv novinara N1, Nove S i Danasa, tužilac trebalo hitno da reaguje, jer objavljeni video sadrži elemente krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti.

„Zanimljivo je da vlast uvek kaže isto – oni sa tim nemaju nikakve veze. Prijavi se slučaj, tužilaštvo kao nešto radi i nikada ne dođemo do ishoda“, kaže Georgiev.

Kao što nismo došli do ishoda u slučaju spota koji je emitovan u aprilu na TV Pink, u kom se poziva na hapšenje naših novinara i urednika, a ni kada su, početkom jula, u takođe nepotpisanom spotu, naši mediji predstavljeni kao bubašvabe koje šire laži poput otrova.

United Media najoštrije zahteva od nadležnih državnih organa da temeljno istraže i otkriju ko stoji iza najnovijeg spota koji se širi društvenim mrežama a u kojem se, između ostalih, targetiraju novinari i mediji N1, Nova i Danas.

United Media će se obratiti svim nadležnim državnim organima i iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva, uključujući kako tužbe, tako i krivične prijave, kako bi zaštitila svoje novinare i partnere, te i javnim putem poziva nadležno tužilaštvo da reaguje i da javnost obavesti ko stoji iza ovih pretećih objava.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend