22. maj 2017.

Komisija: Martićev tekst u Politici nedopustiv način brisanja istorije

U saopštenju Komisije, koje potpisuje njen predsednik Veran Matić, navodi se da upućuju oštar protest Politici i da su zaprepašćeni činjenicom da je list pristao da posluži kao platforma Martićevom pokušaju brisanja istorije i negiranja sudskog postupka koji je u toku.

„Istorija srpskog novinarstva zapamtiće Đorđa Martića kao čoveka koji je neposredno naručio sramni tekst „Ćuruvija dočekao bombe“ u kom je kolegu novinara javnosti potkazao kao NATO izdajnika i čoveka koji je prizivao bombardovanje svoje domovine. Ćuruvija je ubijen samo nekoliko dana nakon što je tekst „Ćuruvija dočekao bombe“ pročitan i na Drugom dnevniku RTS“, navodi se u saopštenju.

Komisija podseća javnost da je u februaru 2013. godine osnovana upravo da bi se sa mrtve tačke pokrenule istrage o ubistvima srpskih novinara Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović i da Srbija ne bi ostala na spisku zemalja u kojima se novinari nekažnjivo ubijaju.

Kao rezultat novog zamaha istraga, Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnice protiv rukovodilaca Miloševićeve Službe državne bezbednosti i pripadnika te službe koji su, po navodima iz te optužnice, na Uskrs 1999. godine, svirepo likvidirali izdavača Evropljanina i Dnevnog telegrafa pred ulazom u njegov beogradski dom.

Suđenje optuženima počelo je 1. juna, 2015. godine pred Specijalnim sudom u Beogradu, a „Đorđe Martić i Miroslav Marković, novinar kome je Martić u svojstvu glavnog urednika Ekspresa dao uputstvo da Slavka Ćuruviju neposredno optuži za izdaju, već su na zahtev optužbe svedočili u ovom procesu“.

„Komisiji je neshvatljiv uređivački potez Politike, koja dozvoljava Đorđu Martiću da u cenjenom listu nastavlja sa targetiranjem ljudi, a da od njega prethodno nije zatražila ni objašnjenje zašto je stavio simboličku metu na leđa Slavka Ćuruvije. Nije ga pitala žali li kolegu koji je, posle teksta koji je Martić neposredno naručio i objavio, na mafijaški način odstreljen kišom metaka u leđa i potom „overen“ hicem u glavu izbliza“, navodi Komisija i poziva uredništvo Politike da se izvini javnosti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend