19. feb 2018.

Konferencija u Gdanjsku: Vlast u Srbiji da osudi napade na novinare

U poljskom gradu Gdanjsku održana je tokom prošlog vikenda dvodnevna konferencija "SLOBODNI EVROPSKI MEDIJI".

U poljskom gradu Gdanjsku održana je tokom prošlog vikenda dvodnevna konferencija „SLOBODNI EVROPSKI MEDIJI“.

Ugroženost medija širom Evrope goruća je tema zvaničnih evropskih institucija, pokazalo je učešće  predstavnika Evropske komisije, Saveta Evrope, Evropske federacije novinara, Međunarodnog pres instituta, Evrovizije i mnogih drugih. Skupu se poslednjeg dana priključio i Leh Valensa, bivši predsednik Poljske i dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Sloboda medija i pravo na kritiku društva su jedino sredstvo odbrane demokratije i glavni zaštitnik javnog interesa, rekao je Patrik Penings, direktor odeljenja Saveta Evrope za informatičko društvo. Tamo gde se kritičari korupcije proglašavaju neprijateljima, nema demokratije, rekao je on.

Predsednik Evropske federacije novinara Mogens Bliher Bjeregard zahtevao je od svih evropskih lidera da javno osude napade na novinare. To je, kaže, tražio i od srpskog predsednika Aleksandra Vučića prilikom nedavnog razgovora u okviru posete misije EFJ Beogradu.

Poljska, Mađarska i Srbija su označene kao države u kojima medijski sistemi propadaju jer nije otvoren prostor za kritičko novinarstvo na medijima dostupnim svim građanima.

Dobitnik Pulicerove nagrade Metju Karuna Galicije, ocenio je da je u Srbiji vrlo opasna situacija: agresija političara prema medijima I novinarima, kampanje blaćenja i pretnje, stvaraju osećaj da je Srbija zemlja u kojoj je sledeći korak – ubistvo novinara. Metju, sin Dafne Karuana Galicije, ubijene novinarke  koja je pisala o korupciji na Malti, smatra da je „situacija  suviše ekstremna i  nema više mnogo toga što u Srbiji može da se učini da bi se rešio  problem, već je potrebna pomoć na evropskom nivou“.

Medijski javni servisi su bili predmet jedne od diskusija gde je primećeno da u određenom broju zemalja postoji tendencija vraćanja na concept državne televizije. Tipičan predstavnik  je, ne i jedini,  Poljska nacionalna televizija: njihovi čelnici smatraju da nema potrebe da se bave opozicionim partijama jer „opozicija ima svoje medije koji kritikuju vladu“. To je protivno konceptu medijskih javnih servisa , utvrđenom međunarodnim odlukama,  koji bi trebalo da omoguće pristup svim političkim opcijama, smatra Žan Filip de Tender, direktor medija EBU.

Posebnu pažnju privukao je razgovor sa Lehom Valensom koji je rekao da bez medija nema ni zaštite osnovnih građanskih prava. U toj sferi je potrebna ljudska solidarnost i povezanost, smatra Valensa.

Konferencija je usvojila zaključke čijom realizacijom treba unaprediti situaciju u medijima kojom niko nije zadovoljan. Među prioritetima su:

– Oslobađanje svih zatvorenih novinara i prestanak suđenja novinarima zbog toga što rade svoj posao.

– Promovisati odluke Saveta Evrope kojim se omogućava novinarima da nesmetano rade posao

– Omogućiti socijalni dijalog između vlasnika medija i novinara čime se stiče sigurnost radnog mesta

– Nastaviti borbu protiv cenzure i autocenzure

– Medijskim javnim servisima omogućiti stabilno i dovoljno finansiranje

– Sprečiti govor mržnje

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend