02. sep 2021.

Koordinisani napad čitavog državnog aparata na Danas

Odlučili su da čitav državni aparat pokrenu protiv Danasa. Oni to rade svesno, znajući da je krivica na njima – te podatke mi nismo izmislili, nego smo ih našli na sajtu Ministarstva trgovine, kaže o najnovijoj kampanji protiv Danasa, koju predvode predsednik i premijerka, Aleksandar Milošević, urednik ekonomske rubrike ovog lista

Koordinisani napad vrha vlasti na Danas (foto: Jutjub snimci ekrana, montaža: Cenzolovka)

Dnevni list Danas ponovo je uznemirio vrh vlasti. Ovog puta razlog su našli u tekstu o odnosu zarada i penzija prema prosečnoj i minimalnoj potrošačkoj korpi, u kome je novinarka Mirjana N. Stevanović navela podatke sa sajta Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Potom se ispostavilo da podaci Ministarstva nisu tačni, ali greške državnih organa nisu uznemirile predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić, već su zbog prenošenja zvaničnih podataka prozivali i vređali novinare i urednike Danasa. Pridružili su im se i Ministarstvo finansija i Republički zavod za statistiku.

Iz Danasa, za Cenzolovku kažu da žestoki napadi na njih nisu ništa novo i da su već navikli da budu redovna meta režima, ne samo aktuelnog.

„Ubeđuju birače da žive mnogo bolje nego što zaista žive”

„Očigledno je da je ovo koordinirani napad svih državnih organa, koji su odlučili da čitav državni aparat pokrenu protiv Danasa. Oni to rade svesno, znajući da je krivica na njima – te podatke mi nismo izmislili, nego smo ih našli na sajtu Ministarstva trgovine”, objašnjava za Cenzolovku Aleksandar Milošević, urednik ekonomske rubrike ovog lista.

Milošević kaže da je vrh vlasti tekst posebno pogodio zbog predstojećih izbora.

„Oni računaju na glasačko telo koje je pogođeno niskim primanjima i koje žele da ubede da žive mnogo bolje nego što zaista žive”, ističe Milošević.

Ni u obračunu sa Danasom tokom gostovanja premijerke na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, niti u uključenjima predsednika iz inostranstva, kao ni u saopštenjima i izjavama povodom ovog slučaja, oni nisu naveli izvor problema.

Naime, nigde se dosad nije priznao nemar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koje je na svom sajtu držalo netačne podatke prethodnih 11 godina.

Da li će građani razumeti u čemu je problem?

„Našu stranu niko neće preneti, a javnost će biti obmanuta svim njihovim saopštenjima i izjavama”, smatra Aleksandar Milošević koji kaže da će, bez obzira na pritiske i klevete, nastaviti da rade svoj posao odgovorno i profesionalno.

Hajka protiv novinara

Mirjana N. Stevanović, novinarka Danasa i autorka spornog teksta, za Cenzolovku kaže da ne veruje da će predstavnici vlasti priznati svoju grešku.

„Oni teraju po svome i u tome im pomažu pojedini mediji. Ipak, činjenice ostaju činjenice, koliko god pokušavali da ih sakriju”, dodaje ona.

Ovaj napad na Danas se, smatra Stevanović, razlikuje od prethodnih po tome što se ovoga puta upućuju i direktne uvrede. Stevanović kaže da predstavnici vlasti računaju da će zaplašiti novinare, te da će se oni povući i više neće dizati prašinu oko problema.

„U ambijentu u kom mi živimo, kritika se ne doživljava kao dobronamerni pokušaj da se ukaže na neki problem i da se vlast nad njom zamisli, već se sve dočekuje na nož i pravi se čitava hajka protiv novinara”, zaključuje naša sagovornica.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend