11. okt 2022.

Kriminalizacija istraživačkog novinarstva

Sindikat novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvali su novinare da se pridruže protestu koji je održan u subotu ispred ambasade Velike Britanije u Beogradu, zbog odluke pravosuđa te zemlje da se urednik portala Vikiliks DŽulijan Asanž izruči Sjedinjenim Američkim Državama gde mu preti suđenje „za špijunažu“.

Istovremeno su održane i demonstracije u Velikoj Britaniji na kojima se okupilo više od 3.500 učesnika, koji su formirali „ljudski štit“ i opkolili zgradu parlamenta u Londonu, zahtevajući da Asanž bude pušten iz pritvora u Britaniji kao i da američke vlasti odbace sve optužbe protiv najpoznatijeg svetskog uzbunjivača.

Na skupu su prisustvovali predstavnici Međunarodne federacije novinara, Evropske federacije novinara kao i članovi britanske Nacionalne unije novinara.

-Kriminalizovanje istraživačkog novinarstva omogućava svaku drugu vrstu represije. Ako se dovoljno nas okupi da opkolimo parlament za nekoliko sedmica, taj proces može biti zaustavljen – poručila je u svom saopštenju Nacionalna unija novinara

Na žalost, kasno sam saznao za beogradski skup solidarnosti sa Asanžom pa na njega nisam mogao da se odazovem zbog ranije ugovorenih obaveza, inače bih to učinio sa velikim zadovoljstvom. Od prvog dana njegovog progona zastupam stav da je Asanž nevin i da bi naročito aktivnu ulogu u zahtevima za njegovim oslobođenjem trebalo da imaju novinari.

Prvo, zato što je reč o kolegi koji je uhapšen samo zato što je radio svoj posao a drugo, ono što se desilo Asanžu može da se desi i bilo kom drugom novinaru.

Upravo zbog svega toga, autor ovog teksta ponosni je potpisnik novinarske peticije za puštanje DŽulijana Asanža na slobodu. Treba naglasiti da su novinari u subotu kako u Srbiji tako i u inostranstvu pokazali solidarnost i pravdoljubivost podržavši kolegu u nevolji.

Izručenje u SAD Asanž čeka u Belmaršu, najčuvanijem zatvoru u Britaniji. Ono što se može postaviti kao opravdano pitanje je zbog čega se prema Asanžu postupa nehumano i zašto ga nadležni u toj zemlji tretiraju kao da je terorista ili opasni kriminalac a ne uzbunjivač javnosti i novinar?

Upućeni tvrde da se Asanž u zatvoru nalazi u potpunoj izolaciji i da u samici provodi 23 sata dnevno. Vlasti Ujedinjenog kraljevstva tvrde da ga ne zlostavljaju na bilo koji način i da njegovo zdravlje u zatvoru nije ugroženo. Zbog čega onda, iako nije osuđenik, boravi u najstrože čuvanom zatvoru u Britaniji u kome su smešteni samo opasni kriminalci?

Sasvim je jasno da je Australijanac zatočen u nehumanim i ponižavajućim uslovima da bi se kaznio zbog iznošenja podataka o malverzacijama zapadnog establišmenta u javnost i kako bi se drugi istraživački novinari odvratili da ne čine isto.

Zarad toga, pritisak javnosti da bude oslobođen mora da postane još jači a broj novinara koji se protive Asanžovom zatočeništvu još veći.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend