10. okt 2022.

„Biće smrti svuda“: Na mejl adresu redakcije Danasa stigle pretnje bombama na nekoliko lokacija u Beogradu

Na mejl adresu redakcije Danasa, ali i nekoliko drugih portala i institucija, stigla su dva preteća pisma u kome se navodi da su eksplozivne naprave postavljene na nekoliko lokacija u Beogradu, konkretno na Pravnom fakultetu, VMA, KBC Zvezdara, Kliničkom centru Srbije i u Hramu svetog Save.

Za Danas je potvrđeno sa VMA, KBC Zvezdara i Pravnog fakulteta da su kontradiverzione ekipe izašle na teren.

Isto nam je rečeno i u Kliničkom centru Srbije, iz koga su objasnili da su dojave za ovu ustanovu bile lažne.

– Odmah po prijavi policija je izvršila kontradiverzione radnje i ispostavilo se da se radi o lažnim dojavama. Pohavlio bih MUP koji je detaljno uradio proveru ali i naš sistem obezbeđenja koji postoji u Kliničkom centru Srbije. Mi smo odmah i povećali broj patrola i pojačali video-nadzor tako da ne može da se dogodi da neko ostavi neku torbu, paket, a da ne bude zapažen, dakle ceo sistem obezbeđenja je postavljen na najviši nivo – kazao je za Danas Bojan Borovčanin, pomoćnik direktora za opšte poslove i bezbednost.

U tri pisma koja je Danas dobio, a koja osim pretnjama obiluju i prostačkim frazama, i koja su poslata sa dve mejl adrese“smrtsvima666@proton.me“ i „smrtsvimaisvemu666@gmail.com“, navedeno je da je „postavljeno 11 eksplozivnih naprava na Pravnom fakultetu u Beogradu i ukupno 21 eksplozivna naprava na kliničkom centru i VMA“, kao i „tempirana bomba u Hramu svetog Save koja može da usmrti više desetina ljudi“.

Redakcija portala i lista Danas pretnje je prijavila MUP-u, a kako saznajemo na sve lokacije su poslate policijske patrole.

Prema tvrdnjama autora ovih pretećih pisama „sve ekplozivne naprave ce ekplodirati u toku danasnjeg popodneva“ uz rečenice „biće smrti svuda“ i „sa ciljem da bude što više mrtvih“, a jedno od njih potpisano je i sa „SLAVA UKRAJINI“.

Preuzeto sa danas.rs

Kako saznajemo, na Vojnomedicinskoj akademiji pretnju o postavljenoj bombi su dobili u 15:26 a ubrzo potom na lice mesta izašla je kontradiverziona ekipa.

Kontradiverziona ekipa je i u KBC Zvezdara i provere su u toku, potvrdili su u ovoj ustanovi za Danas.

Istovremeno i Goran Mirković, dekan Pravnog fakulteta u Beogradu, potvrdio je za Danas da je na mejl adresu te visokoškolske ustanove stigao mejl sa obaveštenjem da je podmetnuta bomba.

Preuzeto sadanas.rs

Mirković, koji je trenutno van zemlje, kaže da je obavešten da je mejl stigao i da će zgrada Pravnog fakulteta biti evakuisana dok se ne utvrdi da li je u pitanju lažna dojava.

Kada su poslednji put na adrese bolnica u Beogradu stigle pretnje o postavljenim bombama, policijske jedinice izvršile su pregled ali evakuacije zdravstvenih ustanova nije bilo jer je to poduhvat koji bi praktično bilo nemoguće sprovesti.

D. O.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend