18. jul 2017.

List Danas nije uvredio Đorđa Vukadinovića

List "Danas" nije povredio čast i ugled urednika "Nove srpske političke misli" Đorđa Vukadinovića, presudio je Apelacioni sud u Beogradu.

Ðorđe Vukadinović (foto: FoNet/Zoran Mrđa)

Vukadinović je 2010. godine tužio tadašnjeg glavnog i odgovornog urednika „Danasa“ Zorana Panovića i izdavačku kuću „Dangraf “ zbog teksta koji je objavljen 18. maja 2010. godine u kulturnom dodatku Beton, pod naslovom „Moj obračun sa njima“.

Tekst je napisala novinarka Milica Jovanović, a Đorđe Vukadinović se označava kao „kriptofašistički analitičar“. On je tužbom tražio 400.000 dinara za povredu ugleda, časti i prava ličnosti objavljivanjem netačnih i uvredljivih informacija, kao i da se naloži Zoranu Panoviću da po pravosnažnosti objavi presudu u listu „Danas“.

Prethodno je beogradski Viši sud u aprilu 2016. godine odbio te Vukadinovićeve zahteve, a on se na tu odluku žalio Apelacionom sudu. U presudi Apelacionog suda se navodi da je Vukadinovićeva žalba neosnovana i da je Viši sud pravilno utvrdio činjenično stanje i pravilno zaključio da informacije iznete u spornom tekstu predstavljaju vrednosne sudove autora i da je termin „kriptofašistički“ vrednosni a ne činjenični iskaz. Navodi se i da je sporni članak usredsređen na lingvistička pitanja, a ne na ličnost i privatni život tužioca i da izraz „kriptofašistički analitičar“ kao vrednosno mišljenje nije izneto u nameri javnog omalovažavanja tužioca, odnosno Vukadinovića.

Dodaje se da je Vukadinović kao aktivni učesnik u javnim debatama o političkim i društvenim temama dužan da ispolji viši stepen tolerancije na kritiku koja je u konkretnom slučaju prihvatljiva, kao i da nije reč o informaciji koja je podobna da tužiocu prouzrokuje duševne bolove zbog povrede ugleda i časti, koji bi opravdali dosuđivanje novčane kazne.

Ovo je drugi spor koji je Vukadinović izgubio protiv Danasa. Prvi je izgubio od kolumniste „Danasa“ Svetislava Basare, izdavačke kuću „Dangraf“ i Zorana Panovića, zbog Basarine kolumne iz februara 2010. godine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend