27. jan 2021.

Majka stradalog u bombardovanju RTS: Vladaju oni koji su ih stavili na žrtvenik

Žanka Stojanović, majka Nebojše Stojanovića koji je stradao u NATO bombardovanju zgrade RTS, izjavila je povodom najave da će Radna grupa Vlade Srbije za bezbednost novinara uvrstiti u plan rada i utvrđivanje odgovornosti međunarodnog faktora, da se porodice žrtava pribojavaju da se tu radi o "daljem zamagljivanju istrage koju je Republičko javno tužilaštvo protivzakonito zaustavilo 2011".

Foto: N1

Stojanović je za list Danas izjavila da je „Tužilaštvo, kršeći Ustav, odbilo da procesuira prijavljene nedvosmislene materijalne dokaze da je Vojska Srbije, kojoj je bilo naredjeno da evakuiše ljudstvo i tehniku iz RTS-a, na rezervno (bezbedno) mesto rada, i ignorisala tu naredbu, uprkos mnogostrukim najavama, koje je i sama analizirala, da će RTS biti cilj napada“.

„Takođe, Ministarstvo odbrane i Vojna obaveštajna služba i danas prikrivaju dosije Pravne uprave Ministarstva odbrane br. 466 iz 2001. godine, i druge precizno imenovane dokumente, koji crno na belo dokazuju da su vojska i Vrhovni savet odbrane bili unapred obavešteni o tačnom času napada na RTS, ali da su ljude ostavili da poginu“, kazala je Stojanović.

Radna grupa Vlade Srbije za bezbednost novinara je najavila da će, na predlog Udruženja novinara Srbije (UNS), u plan rada uvrsti utvrđivanje odgovornosti međunarodnih faktora za žrtve bombardovanja RTS.

Ona je rekla da „prava adresa UNS-u treba da bude u Tužilaštvu, a ne neko u NATO“, i dodala da „oni koji su ih stavili na žrtvenik sada vladaju Srbijom“.

U noći između 22. i 23. aprila 1999. godine, u NATO bombardovanju zgrade RTS-a poginulo je 16 zaposlenih.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend