11. feb 2020.

Matić: Moguće rasvetliti bar neke slučajeve ubistava novinara na Kosovu

Predsednik Komsije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić izjavio je danas kako je ubeđen da je moguće rasvetliti bar neke slučajeva ubistava i nestanka novinara na Kosovu, napominjući na novinarska profesija mora stalno da na tome insistira.

On je, na predstavljanju istraživanju o ovim slučajevima, rekao da postoji u javnosti uverenje kako je s protokom vremena bilo koji slučaj teško procesuirati, ali je naglasio da je od presudne važnosti da se istrage rade.

„Ako mi kao profesija insistiramo stalno na tome da se slučajevi rasvetle, i sami pronalazimo svedočenja, dokaze, to će na neki način predstavljati pritisak na institucije da rade bolje“, rekao je Matić.

Po njegovim rečima, organi vlasti Srbije su raspoloženi da se ovi slučajevi reše, čim su, kako je naveo, prihvatili inicijativu ove Komisije da se njena nadležnost proširi i na slučajeve ubistava i nestanka novinara na Kosovu.

On je podsetio da je teško raditi istrage kad je prostor na kojem su se desili ove slučajevi van nadležnosti srpskih vlasti.

Kako ja napomenuo, veoma značajno bi bilo formiranje međunarodne komisije u kojoj bi bili novinari istraživači iz Beograd i Prištine, kao i stručnjaci sa međunarodnog nivao.

„Senzibirali smo javnost, ovdašnju, kosovsku i na međunarodnom nivou sada je potreban operativni iskorak“, rekao je Matić, govoreći o potrebi formiranje međunarodne komisije.

Matić je ocenio kako se formiranjem nove vlade Kosova, zbog njenog sastava, možda stvaraju uslovi za rešavanje slučajeva ubistava i nestanka novinara, jer je deo njih bio na neki način vezan za „Rugovinu partiju“.

„Nadam se se stvara prilika za intenzivne istrage slučajeva stradanja novinara“, rekao je Matić.

Istraživanje Udruženje novinara Srbije o ubijenim i kidnapovanim novinarima i medijskim radnicima na Kosovu 1998-2005. godine, čiji je autor Jelena L. Petković, trajalo je više od tri godine i obuhvatilo je razgovore i intervjue s rođacima, prijateljima i saradnicima ubijenih i kidnapovanih novinara.

Cilj predstavljanja istraživanjaja da se javnost upozna s tim dogđajima koji su i posle dve decenije bez epiloga.

Dve decenije porodice i prijatelji ubijenih i nestalih novinara na Kosovu i Metohiji, kako je napomenuto, pokušavaju da saznaju ko su ubice i otmičari i šta se dogodilo s nestalim novinarima.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend