04. apr 2023.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara: Rešavanje napada na novinare ne sme biti stvar političke volje (VIDEO)

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić poručio je u emisiji „Marker razgovor” da rešavanje slučajeva nasilja nad novinarima ne sme biti stvar političke volje, iako je, kako navodi, trenutno tako.

Matić podseća da i dalje „čekamo pravdu i presudu” za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

„Bez obzira što posle 24 godine od ubistva i ovako dugog suđenja izgleda kao da ona nema smisla – čekamo pravdu. Najvažnije je da se pokaže da je nekažnjivost nedopustiva, i da, kada ubijete novinara,  pravda će stići. To su veoma važne poruke – i za sistem, i za same novinare. I ja to očekujem da se dogodi u ovom slučaju”, kaže Matić.

Prema njegovim rečima, presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije za ljude iz novinarske profesije biće „neka vrsta satisfakcije”, a za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije „neka vrsta pročišćenja” jer su, kako navodi Matić, ljudi u Državnoj bezbednosti zloupotrebili službu za ubistvo jednog novinara.

„Policija je loše odradila istragu, i lice mesta, i sve što je usledilo posle toga. Još gore u celoj toj priči je to što ni politička volja posle 5. oktobra nije pokazala jedan veliki stepen koji bi doveo do bržeg rešavanja ovog slučaja. Svi smo očekivali da će se, ako ne sva politička ubistava, onda bar ubistvo Slavka Ćuruvije, rešiti odmah posle 5. oktobra ”, smatra Matić.

Ističe da je važno rešiti i stare i nove slučajeve nasilja nad novinarima jer je potrebno uvesti princip nulte tolerancije.

„Osetljiv sam i na grube i često olako izrečene reči, poput ,izdajnik’ ili ,plaćenik’, koje se upotrebljavaju protiv novinara. Ne smemo da izgubimo tu vrstu osećaja da je nedopustivo pretiti novinarima čak i u ,nevinijim’ formatima i formama jer se to lako pretvori u hajku i targetiranje, i onda imate situaciju u kojoj ne smete da izađete na ulicu”, kaže Matić i dodaje da je potrebno raditi na prevenciji.

O nestalim i ubijenim novinarima na Kosovu i Metohiji: Samo zajedničkim snagama možemo doći do dokaza

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić rekao je, povodom početka suđenja bivšem lideru OVK i bivšem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju i petorici visokih funkcionera na Kosovu, da je potrebno pokušati prikupiti što više dokaza kako bi se rešili slučajevi 18 nestalih novinara na Kosovu i Metohiji.

„Treba da učinimo sve što je u našoj moći da dođe do novih podataka i novih svedočenja. Neko će možda progovoriti. Ne treba to da držimo zatvoreno. Kada bismo rekli da je to završena priča, ne bi ni bilo nekih novih mogućih podataka. Moramo da radimo i animiramo druga udruženja da nam daju određenu vrstu podrške”, ističe Matić.

Podseća da je pre nekoliko godina predložio osnivanje međunarodne komisije jer je to, kako tvrdi, jedini način za sprovođenje ozbiljnije istrage.

„Samo nekim zajedničkim snagama možemo doći do dokaza o ubistvima, ali i do toga gde se nalaze oni koji su nestali”, kaže Matić.

O Dejanu Nikoliću Kantaru: Ponovo izbegao suđenje zbog zdravstvenih razloga

Veran Matić, kao član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, od leta prošle godine, zajedno sa kolegama iz novinarskih udruženja, svakog meseca odlazi u Vranje kako bi pomogli kolegama „OK Radija” kojima je pretio Dejan Nikolić Kantar, lokalni moćnik, jer mu nisu dozvolili da proširi kladionicu koja se nalazi pored njihovog radija.

Protiv njega se, podseća Matić, vodi još nekoliko sudskih procesa, između ostalog i za pretnje načelniku Policijske uprave.

„On izbegava suđenje za pretnje načelniku Policijske uprave jer je evidentno da će dobiti presudu do dve godine zatvora. Već četiri puta izbegava suđenje jer se žali da se loše oseća, onda ga odvedu, pregledaju i, naravno, ne dogodi se sudski proces. Danas se to isto dogodilo u Vranju. I, koliko sam čuo, sudija je odlučio da se obavi zdravstveno veštačenje kako bi se utvrdilo da li je on sposoban da prati suđenje ili ne. Novo suđenje je zakazano za kraj aprila”, kaže Matić i dodaje da je ovo problem o kome država „mora da povede računa”.

Matić podseća i da je, uprkos činjenici da je Kantar bio osuđen zbog ilegalnog kockanja, od države dobio licencu za otvaranje objekata za igre na sreću. Prema njegovom mišljenju, Kantar je „zaštićen”.

„Očekivao sam da će Tužilaštvo za organizovani kriminal ući u sve objekte, pregledati sve papire i videti kako je jedan čovek uspeo da se obogati tako brzo za samo nekoliko godina, a bio je hapšen za paljenje objekata i automobila po Vranju. Kako je moguće da se ništa od toga ne dogodi i da ne proradi taj deo istrage, ključan u ovom slučaju, da bi se dokazale kriminalne radnje? Ako se ne događa, onda je to naravno ohrabrivanje”, zaključuje Matić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend