05. apr 2023.

Veran Matić: Rešavanje slučajeva nasilja nad novinarima ne sme da bude stvar političke volje

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je u emisiji televizije Insajder „Marker razgovor” da rešavanje slučajeva nasilja nad novinarima ne sme da bude stvar političke volje, iako je trenutno tako.

Snimak ekrana, N1

Matić je podsetio da i dalje čekamo pravdu i presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije i poručio da, bez obzira što posle 24 godine i ovako dugog suđenja izgleda kao da ona nema smisla, čekamo pravdu.

Najvažnije je da se pokaže da je nekažnjivost nedopustiva i da će pravda stići kada ubijete novinara. To su veoma važne poruke i za sistem i za novinare, a očekujem da se to dogodi u ovom slučaju, kazao je Matić.

Prema njegovim rečima, presuda za ubistvo Ćuruvije za ljude iz novinarske profesije biće neka vrsta satisfakcije, a za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije „neka vrsta pročišćenja”, jer su ljudi u Državnoj bezbednosti zloupotrebili službu za ubistvo jednog novinara.

Policija je loše odradila istragu, i lice mesta i sve što je usledilo posle toga, a još gore u celoj toj priči je što ni politička volja posle 5. oktobra nije pokazala veliki stepen, koji bi doveo do bržeg rešavanja ovog slučaja. Svi smo očekivali da će se, ako ne sva politička ubistava, onda bar ubistvo Ćuruvije rešiti odmah posle 5. oktobra, ukazao je Matić.

Ističe da je važno rešiti i stare i nove slučajeve nasilja nad novinarima, jer je potrebno uvesti princip nulte tolerancije i dodaje da je osetljiv na grube i često olako izrečene reči, poput izdajnik ili plaćenik, koje se upotrebljavaju protiv novinara.

Ne smemo da izgubimo tu vrstu osećaja da je nedopustivo pretiti novinarima, čak i u „nevinijim“ oblicima, jer se to lako pretvori u hajku i targetiranje i onda imate situaciju u kojoj ne smete da izađete na ulicu, rekao je Matić.

Povodom početka suđenja bivšem lideru OVK i bivšem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju i petorici visokih funkcionera na Kosovu, Matić je naveo da je potrebno pokušati prikupiti što više dokaza kako bi se rešili slučajevi 18 nestalih novinara na Kosovu i Metohiji.

Treba da učinimo sve što je u našoj moći da dođe do novih podataka i novih svedočenja. Neko će možda progovoriti. Ne treba to da držimo zatvoreno. Kada bismo rekli da je to završena priča, ne bi ni bilo novih mogućih podataka. Moramo da radimo i animiramo druga udruženja da nam daju određenu vrstu podrške, ističe Matić.

On je podsetio da je pre nekoliko godina predložio osnivanje međunarodne komisije, jer je to, kako tvrdi, jedini način za sprovođenje ozbiljnije istrage.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend