07. avg 2023.

Matić: Nestali spisi predmeta u Višem sudu u Vranju u slučaju Kantar nisu pronađeni

I pored toga što su spisi predmeta nestali – ukradeni, u utorak 8. avgusta će se održati sednica veća Višeg suda u Vranju po žalbi Dejana Nikolića Kantara na presudu kojom je osuđen na 18 meseci zatvora, za pretnje zaposlenima u OK radiju, naveo je Veran Matić, izvršni direktor ANEM-a (Asocijacija nezavisnih elektronskih medija).

On dodaje da estali predmet i posle dve nedelje od početka istrage nije pronađen, niti je otkriveno na koji način je nestao.

– Za „nadzorni tim“ Ministarstva pravde, koji će posetiti Vranje, ali i za istragu ovog slučaja, veoma je važno da se utvrdi na koji način i uz čiju pomoć Nikolić uspeva da opstruira i odlaže suđenja, na koji način dobija potvrde zdravstvenih institucija, na koji način ih tumači Upravnik zatvora i odlučuje da optuženog ne dovodi na suđenja, iako je svima jasno da ne postoje razlozi za to, jer se i sâm zatvor nalazi u dvorištu suda, a postoje sudnice raspoložive za prisustvo osoba sa invaliditetom – ističe Matić.

On podseća da je prošle sedmice još jedno suđenje u slučaju pretnji načelniku policijske uprave odloženo jer nisu stigli spisi veštačenja iz Specijalne bolnice o zdravstvenom stanju optuženog.

– Važno je i da se ustanovi zbog čega v.f. predsednik suda Milena Stojević, u predmetu koji je u Viši sud stigao sa oznakom „hitno“, odlučuje da tu oznaku urgentnosti zanemari i dodeljuje predmet sudiji Tatjani Mihajlović Jovanović koja je u tom trenutku na odmoru. Umesto da preispituje svoju odluku da zanemari oznaku „hitno“, preispituju se nadležni sudija osnovnog suda i tužiteljka u tom slučaju o tome zašto su stavili ovu oznaku – navodi Matić.

Prema njegovim rečima, važno je da se utvrdi i kakva je veza u odlukama i hronologiji, u odnosu na imenovanje ćerke sudije Tatjane Mihajlović Jovanović, advokatice Hristine Đorđević, kao novog zakonskog zastupnika optuženog Kantara.

Matić naglašava da je u interesu i suda i javnosti da se nestanak spisa što pre razreši, te da je ovo veliki test za pravosuđe u Srbiji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend