07. avg 2023.

Matić (ANEM): Slučaj nestalog spisa iz suda u Vranju veliki test za pravosuđe u Srbiji

Izvršni direktor Asocijacije nezavisnih i slobodnih medija (ANEM) Veran Matić ocenio je danas da je rešavanje slučaja nestanka spisa predmeta prvostepene presude Dejanu Nikoliću Kantaru za pretnje zaposlenima u vranjskom OK radiju, veliki test za pravosuđe u Srbiji.

Uoči sutrašnje sednice Višeg suda u Vranju, po Nikolićevoj žalbi na presudu kojom je osuđen na 18 meseci zatvora, Matić je upozorio da ni dve nedelje od početka istrage, nestali predmet nije pronađen niti je otkriveno na koji je način nestao.

„Način na koji će ovaj slučaj dobiti epilog, biće i signal u kom pravcu će se ovaj sektor razvijati, da li u realnosti nestanaka predmeta i različitih opstrukcija, ili u pravcu jačanja efikasnosti, nepristrasnosti i pravičnosti“, naveo je Matić a preneo ANEM.

Ocenio je da je za istragu tog slučaja važno utvrditi „na koji način i uz čiju pomoć Nikolić uspeva da opstruira i odlaže suđenja, na koji način dobija potvrde zdravstvenih institucija, na koji način ih tumači Upravnik zatvora i odlučuje da optuženog ne dovodi na suđenja, iako je svima jasno da ne postoje razlozi za to, jer se i zatvor nalazi u dvorištu suda, a postoje sudnice raspoložive za prisustvo osoba sa invaliditetom“.

„Važno je i da se ustanovi zbog čega v.f. predsednik suda Milena Stojević, u predmetu koji je u Viši sud stigao sa oznakom ‘hitno’, odlučuje da tu oznaku urgentnosti zanemari i dodeljuje predmet sudiji Tatjani Mihajlović Jovanović koja je u tom trenutku na odmoru“, naveo je Matić.

Dodao je da se „dobija utisak da se svaka odluka v.f. predsednika suda usporeno donosi i realizuje bez neophodne urgentnosti, jer se propust, ako ne i nešto mnogo teže, dogodio u Višem sudu“.

„Sama istraga kao da je pod opstrukcijom, propituju se odluke Osnovnog suda zbog oznake ‘hitno’, ali se istom sudu, to jest inspektoru koji istražuje krivičnu prijavu, ne dostavlja izveštaj komisije koja je radila pretragu prostora“, naveo je izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija.

Dejan Nikolić Kantar osuđen je krajem juna na 18 meseci zatvora zbog pretnji vlasnici vranjskog OK radija Oliveri Vladković i radnici tog lokalnog medija Svetlani Ivanov.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend