10. nov 2022.

Matić: Nezamislivo da poslanik Vučićeve partije ponovi kvalifikacije na kojima se zasnivaju pretnje Danasu

– Važno je da su švajcarske vlasti i predstavnici Protona bili kooperativni jer, koliko znam, u većini slučajeva nije bilo pozitivnih odgovora na davanje podataka od ove kompanije. Mogu da zaključim da se na ovom planu radi sve što je moguće – kaže u razgovoru za Danas Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, upitan doklo se stiglo u istrazi povodom pretnji Danasu, upućenih mejlom preko švajcarskog Protona.

Veran Matić (foto: Nebojša Babić)

Naš sagovornik ističe da su od početka akcije otkrivanja ko je poslao ovu terorističku pretnju, po nalogu Tužilaštva, uključene odgovarajuće službe SBPOK–a, Odeljenja za visokotehnološki kriminal, a pored toga i odgovarajući kadrovi BIA.

– U Stalnoj radnoj grupi pričali smo i o uključivanju dodatnih resursa i ja sam razgovarao sa predstavnicima domaćeg provajdera preko kojeg je otišla poruka ka Proton mejlu na kriptovanje, i dobio obećanje da će i njihovi stručnjaci biti uključeni. U isto vreme, moram da primetim da možemo očekivati da upotreba kriptovanih servisa za pretnje postane češća praksa i da zbog toga moraju da se naprave protokoli za brže i uspešnije reakcije na ovakve situacije. Terorističke pretnje veoma su ozbiljne i verujem da je ovakva poruka upućena nekoj instituciji vlasti ili pojedincu iz vlasti da bi bila još neprijatnija situacija ako pretnju nije moguće odmah razotkriti – ukazuje Matić.

Dok su novinari naše redakcije zabrinuti za svoju bezbednost, u Skupštini i dalje slušamo napade na Danas, i etiketiranja u kojima prednjači Nebojša Bakarec. Da li su poslanici svesni da time doprinose atmosferi linča i ohrabrivanju onih koji nam prete?

– Nezamislivo mi je da kada predsednik države Aleksandar Vučić osudi pretnju Danasu, poslanik njegove partije ponovi kvalifikacije redakcije na kojima se zasniva ova pretnja, da je reč o izdaji, radu za strane interese, i tome slično. Nebojša Bakarec je izrekao ono što očigledno mnogi poslanici misle i to je nedopustiv ne samo govor mržnje, već proizvodnja lažnih informacija koje truju društvo, sa nesagledivim mogućim posledicama. Jedna od njih je i ova jeziva pretnja koju ste dobili. I ono što svima treba da bude jasno je da će dokle god ima ovako neodgovornih verbalnih napada, pod zaštitom poslaničkog imuniteta, biti ne samo pretnji, već i napada na novinare kao što je bio pokušaj ubistva Milana Jovanovića paljenjem njegove kuće. Zbog toga borba protiv nasilja nad novinarima, stvaranje uslova za bezbedan rad novinara mora da krene upravo od sprečavanja stvaranja atmosfere linča i nekažnjivosti.

Premijerka Srbije Ana Brnabić nije osudila niti komentarisala pretnje Danasu, ali se zato obračunava sa nama putem Tvitera. Da li je možda kontaktirala članove Stalne radne grupe za bezbednost novinara?

– Stalna radna grupa za bezbednost novinara je imala vanredni sastanak, članovi SRG tužilac Branko Stamenković i predstavnik MUP–a Bekir Dudić aktivni su u istrazi, kao i ja… Međutim, još nije sazvana Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara koju je formirala predsednica Vlade Ana Brnabić. I ja sam danas poslao poziv da se sazove i sednica ove Radne grupe kako bi razmotrili pretnje Danasu i planove zaštite novinara i redakcije. Tražio sam i policijsku zaštitu same redakcije permanetno, ne samo kroz redovne patrole. Kao i programe zaštite za novinarke i novinare. Nadam se da ćemo vrlo brzo imati i ovaj sastanak kako bismo upoznali i kabinet premijerke i ministra za informisanje i telekomunikacije, kao i druga ministarstva o stavovima medijske zajednice.

Ovo je prvi put da je nekom mediju stigla pretnja sa Proton mejla. Šta nam to govori? I kako biste ocenili sadržinu, odnosno stil pisanja te pretnje?

 – Korišćenje kritpotvanih servisa novi je nivo u ugrožavanju bezbednosti novinara i već sam rekao da zahteva nove strategije reagovanja o čemu ćemo razgovarati, davati predloge institucijama, a zamolićemo i naše partnere iz OEBS–a, EU, SAD da pomognu našim institucijama da naprave najefikasnije procedure, opremu, edukuju kadrove za efikasne odgovore. Ja sam odmah kvalifikovao pretnju kao terorizam jer ona to svojom suštinom jeste, i pretnja terorističkim napadom i opravdavanje i neka vrsta glorifikacije terorističkog napada na redakciju Šarli Ebdoa kada je ubijeno 12 novinara i zaposlenih u redakciji.

Redakciju Danasa se posetili posle 25 godina. Šta se u međuvremenu promenilo?

– U oktobru 1998. godine došao sam u redakciju kada je bila u Jagićevoj, kao predsednik ANEM-a, da branim redakciju od zabrane, odbranili smo je zajedno… I juče sam došao sa istom misijom, kao predstavnik Stalne radne grupe za bezbednost novinara, ali i ponovo kao predsednik ANEM-a. Možda to simbolički dovoljno govori o tome šta se promenilo. Kao da smo napravili neki krug, i da smo se vratili na početak. Ali danas je sve mnogo složenije… Te ’98. godine, i pored puno zabrana, imali smo neku pozitivnu spiralu kao medijska zajednica, svaka zabrana je stvarala novu snagu, vraćali smo se jači, a danas svaka represija za sobom ostavlja tragove kojima se trajno ugrožava profesionalno novinarstvo, smanjuje broj profesionalnih medija.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend