24. nov 2022.

Dokle je stigla istraga o pretnjama redakciji Danasa da će završiti kao francuski Šarli Ebdo?

Ni nakon dve i po nedelje pošto su novinari i kolumnisti lista Danas dobili pretnje na mejl glavnog i odgovornog urednika Dragoljuba Petrovića, u kom se „upozoravaju“ da će proći kao francuska redakcija Šarli Ebdo, naši nadležni organi nisu utvrdili ko stoji iza tih redova.

Iako domaća istraga sarađuje sa partnerima iz Švajcarske, gde je i internet provajder Proton mejl sa kog su pretnje poslate, ta saradnja očigledno nije urodila plodom, a članovi vladine Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara sastaće se u petak kako bi razmotrili dalje korake.

U međuvremenu, redakcija lista Danas je pod 24-časovnom prismotrom policije.

„Vrlo sam frustriran činjenicom da nije napravljen pomak u identifikovanju pojedinca ili grupe koja je pretila redakciji Danasa i pojedinim novinarima i kolumnistima. Živeti i raditi pod pretnjama, u novinarskom poslu predstavlja i fizički i psihički pritisak. Mogućnosti da užasne pretnje ostanu neotkrivene, predstavljaju nove nivoe ugrožavanja bezbednosti novinara. U petak ćemo imati vanrednu sednicu Stalne radne grupe za bezbednost novinara kako bismo dobili informacije nadležnih institucija i siguran sam da ćemo posle sednice objaviti osnovne informacije koje budemo dobili“, kaže za Danas član Radne grupe Veran Matić.

On naglašava da je važno da se proceni i trenutak kada bi istražni organi morali da saopšte i sve probleme sa kojima se susreću.

„Onoliko koliko je moguće reći, jer verujem da je ovo potpuno nova situacija. Pored otkrivanja neposrednog počinioca, važno je i razmotriti kako se suočavati sa pretnjama preko ovakvih sistema koji omogućavaju anonimnost neprijatelja slobode govora i mogućih nasilnika. Ova nova situacija, zahteva da budemo još više solidarni sa koleginicama i kolegama iz Danasa koji su direktno prozvani kao i sa novinarima kojima je upućena pretnja. Bar da ne otežavamo situaciju ako ne možemo da pomognemo“ navodi Matić. On dodaje da je ovaj slučaj izazov i za Stalnu radnu grupu ali i istražne organe.

„Verujem da su već pokrenuti mehanizmi na najvišem državnom nivou koji vode ka stvaranu uslova da ne postoji toliko problema u otkrivanju terorističke pretnje“, zaključuje Matić.

Podsetimo, pre dva vikenda na službenu imejl adresu glavnog i odgovornog urednika Danasa Dragoljuba Petrovića, u nedelju ujutru stigao je mejl u kojem se preti novinarima, urednicima i kolumnistima Danasa „salvama metaka“ zbog, kako se navodi, naše uređivačke politike.

U pretnji se pominju i kolumnisti Danasa, kako se navodi – „od kojih su u vređanju svega srpksog najekstremniji gorepomenuta individua, zatim Teofil Pančić, Aleksej Kišjuhas, Nikola Samardžić, Nenad Kulačin, Marko Vidojković i ostali kolumnisti koji ne pišu za Danas poput Dragana Bursaća, i radijskog voditelja Daška Milinovića koji su vaši istomišljenici vredni pomena“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend