09. jan 2023.

Matorčević: Sednicu Veća smo nameravali da prenosimo uživo

Glavni i odgovorni urednik Žig infa Željko Matorčević rekao je za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) da su novinari ove medijske kuće nameravali da prethodnu sednicu Veća opštine Grocka, koja je zatvorena za novinare, prenose uživo. Na ovaj način, kako kaže, novinari nisu mogli pogrešno da interpretiraju informacije, kao što je navedeno u obrazloženju za zatvaranje sednice Veća, koje je dostavljeno UNS-u.

Foto: N1

„Sednice Skupštine prenosimo tako što uključimo lajv, a na ovaj način bismo prenosili i o čemu se govori na sednicama Veća. Ne može se reći da bismo na taj način mogli proizvoljno tumačiti i objavljivati informacije“, rekao je Matorčević.

Da snimaju svako zasedanje u Opštini Grocka su, kako dodaje, odlučili kada je prethodno rukovodstvo iznelo primedbu da krivotvore informacije u tekstovima.

„Prethodno rukovodstvo je govorilo kako iskrivljujemo stvarnost u tekstovima sa sednica Skupštine. Onda smo se odlučili da ne napišemo ni reč već da sve snimamo. Kada smo to učinili, prešlo se u drugu fazu i govorili su da montiramo sednice tako što nekim odbornicima došapnemo šta da kažu“, rekao je Matorčević.

Nakon zatvaranja prethodne sednice Veća, redakcija Žig infa tražila je od Opštine Poslovnik o radu Opštinskog veća i zapisnik sa prethodne sednice i ovi dokumenti su im uredno dostavljeni.

U Poslovniku se navodi da se poziv i materijal za sednicu Veća dostavlja i sredstvima javnog informisanja. Redakcija Žig infa, kako kaže Matorčević, poziv nikad nije dobila.

„Poslali smo im 8. decembra dopis u kome tražimo da nas u skladu sa Poslovnikom redovno obaveštavaju o sednicama Veća i dostave unapred skupštinski materijal“, rekao je.

Na sednici koja je bila zatvorena na dnevnom redu su, prema rečima Matorčevića, bile teme koje nisu poverljive.

„Govorilo se o stvarima koje nisu tajne – na primer o tome kako će se raspoređivati budžetski novac“, rekao je Matorčević.

Kao razlog zbog kojeg je redakciji Žig infa onemogućeno da izveštava sa sednica Veća, Matorčević navodi mogućnost da javnost vidi da sednice prolaze bez ikakve diskusije.

Podsetimo, UNS-u je na pitanje zašto su sednice Veća opštine Grocka zatvorene za javnost iz kabineta predsednika opštine Dragana Pantelića odgovoreno da je ovakva odluka doneta kako informacije i stavovi ne bi bili proizvoljno tumačeni i prezentovani javnosti.

A. N.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend