09. jan 2023.

Pazi, snima se

U sredu je TV Pink zumirala telefon novinarke N1 dok je postavljala pitanja predsedniku Srbije na godišnjoj konferenciji za medije, čega ona nije bila svesna. Slučajno, rekli bismo i ne baš, ili u potrazi za "nečim šokantnim" na ekranu telefona novinarke "američke televizije"?

Takozvani botovi su nakon toga počeli da pitaju: „Pa šta“. Odgovaramo: Pa nije baš „pa šta“.

Više je pitanje „šta“. Šta to tako predsednika nam i ministre „bode“ iz telefona novinara koji im nisu po volji? A „bode“ ih, fakat. Jer, malo-malo pa čujemo od njih, onako nipodaštavajuće: „‘Ajde, pročitajte to što su vam rekli da pitate“. I to nekako uvek dođe u trenutku kada se postavi jako nezgodno pitanje na koje se – nema odgovor.

Videli smo to u poslednjem primeru ministarke za zaštitu životne sredine Irene Vujović u Pirotu, kada je na konferenciji za medije, nakon incidenta sa prevrnutim cisternama sa amonijakom pokušala da diskredituje novinara koji joj je postavljao pitanja, tako što mu je rekla da mu neko na telefon piše šta da je pita.

A sećamo se i predsednika Vučića koji je izbegao odgovor na pitanje novinara N1 o tome šta je otac nekadašnjeg ministra odbrane Nebojše Stefanovića radio u firmi GIM i u kom svojstvu je posetio fabriku Krušik 2017. godine. „Neko vam piše ovde šta da me pitate“, rekao je Vučić kada mu je novinar N1 pokazao svoj telefon i stranicu dokumenta o poseti Stefanovića fabrici namenske industrije. Išlo se čak do toga da je isti novinar bio optužen da su njegova pitanja razlog hospitalizacije predsednika nedugo nakon ovog događaja.

Na stranu zadiranja u privatnost, mobilni telefoni se danas, da pojasnimo onima kojima nije jasno, koriste i kao notes i kao pisaća mašina. Na njima se kuca, a sa njih se čitaju i vesti, dokumenti, pa i – pitanja.

Ono za šta se mobilni telefon i kamere ne koriste, je da se snimaju novinarke, ili u jednom slučaju, njihova pozadina, dok, recimo, postavljaju pitanja. To vam je kao što su nas učili da nije lepo čitati novine „preko ramena“ osobe koja sedi pored vas. Ili danas, mobilni telefon. To je granica bontona. Sve iza toga je – „Pink“.

A da se vratimo na pitanja koja „bodu“ i štrče iz telefona? Ona jesu napisana, ali nisu naručena. Da, dogovaraju se sa urednikom, često ih sam novinar osmisli, a nekad su i pitanja koja nam obični građani šalju na redakcijski mejl.

Kod drugih su naručena iz raznih kabineta i službi za informisanje i prepoznaju ih na konferencijama i obični građani, gledajući TV prenose. Sa onih konferencija na kojima, recimo, predsednik vodi duele sa novinarima N1, koje vidi kao svoje političke protivnike, a one sa kojima bi te „verbalne ratove“ trebalo da vodi, ne želi preko puta sebe. Možda nekad… na Pinku. Na N1 sigurno neće. Snimaće ga.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend