09. jan 2023.

Novinarske organizacije: Najmanje 12 novinara napadnuto tokom nereda u Braziliji

Brazilske novinarske organizacije osudile su napade na najmanje 12 novinara tokom poslednjih masovnih demonstracija u glavnom gradu Braziliji. Brazilske vlasti treba da pozovu počinioce ovih napada na odgovornost, istakli su iz Međunarodnog instituta za štampu

Na meti demonstranata bila je i predsednička palata Planalto (snimak ekrana ABC news)

Najmanje 12 novinara napadnuto je kada su pristalice bivšeg brazilskog predsednika Žaira Bolsonara juče upale u zgrade glavnih državnih institucija u (glavnom gradu te države) Braziliji, saopštio je Sindikat profesionalnih novinara, sa sedištem u brazilskoj prestonici, prenosi CNN.

Nekim novinarima ukradena je ili polomljena oprema, naveli su ranije iz Brazilske asocijacije istraživačkog novinarstva, posebno ističući slučaj fotografa Pedra Ladeirija koga su „vandali udarali, gurali i ukrali mu opremu”.

„IPI je izuzetno uznemiren brojnim izveštajima o napadima na novinare koji izveštavaju o jučerašnjem napadu na brazilske demokratske institucije”, reagovao je na Tviteru Međunarodni institut za štampu (IPI) i napomenuo da brazilska vlast treba da pozove na odgovornost počinioce ovih napada.

Više korisnika Tvitera je ovih dana navelo da su novinari izloženi cenzuri na ovoj platformi, tj. da su im profili ugašeni.

Tokom poslednje dve godine zabeleženo je 77 slučajeva političkog nasilja nad novinarima u Brazilu, a vlada i snage bezbednosti nisu preduzele adekvatne mere kako bi se pozabavile nasiljem ekstremno desničarskih grupa, rečeno je u saopštenju Brazilske asocijacije istraživačkog novinarstva.

U jučerašnjim demonstracijama u Braziliji stotine pristalica bivšeg brazilskog predsednika Žaira Bolsonara upalo je u zgrade Nacionalnog kongresa (parlamenta), Vrhovnog suda, kao i u Palatu Planalto, sedište predsednika Republike, pozivajući na vojnu intervenciju i zbacivanje novoizabranog predsednika Inasija Lule da Silve, koji je stupio na dužnost prvog dana ove godine. Nakon intervencije vojske i policije uhapšeno je više od 400 osoba.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend