04. mar 2021.

Media4Women: Istraživanje pozicije novinarki u Srbiji

Širom sveta krenula je kampanja Media4Women, u kojoj i NUNS učestvuje, te ona traje od 1. do 14. marta, u kojem se podstiče na osnaživanje žena u medijskom prostoru, budući da i dalje postoji velika nejednakost između žena i muškarana. No, dvonedeljna globalna kampanja ističe važnost rodne ravnopravnosti u medijima i kroz njih, uz fokus na osporavanje stereotipa. Nezavisno udruženje novinara Srbije je jedan od partnera u ovoj kampanji i u naredne dve nedelje pokušaće da ospori stereotipe i promeni sliku o rodnoj ravnopravnosti u medijima.

NUNS je sproveo istraživanje 2020. u okviru projekta „Osnažene novinarke = informisani građani“ uz podršku Beogradske otvorene škole u okviru programa Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj unije u kojem je ustanovio nekoliko važnih stvari u vezi sa položajem novinarki u srpskom društvu.

Pre svega, 32% žena radi u štampanim medijima, 22% na portalima, 18% na TV, 10% u onlajn novinama, 7% na radiju, dok se 11% izjasnilo da radi na nekoj drugoj platformi.

Na pitanje da li im je neko u prethodnih pet godina ugrozio bezbednost zbog posla kojim se bave, 53% je odgovorilo odrično, dok 36% je potvrdilo da su bile ugrožene. Ipak, 11% nije želelo da odgovori na ovo pitanje.

Njih 56% je reklo da je to bilo ugrožavanje bezbednosti i života, dok je, pak, 73% reklo da im je bila ugrožavana reputacija. Sa druge strane, njih 71% je reklo da dobijale mizogine i rodno zasnovane komentare, dok je, ipak, 54% se izjasnilo da je doživelo seksualno uznemiravanje.

Na pitanje da li se broj onlajn pretnji i pritisaka na novinarke poslednjih godina povećava, 84% žena je reklo da se povećava. Ipak, 50% ispitanica je reklo da uživo i onlajn prenje doživljava podjednako opasnim.

Anketni upitnik sastavljen od 51 pitanja koja se odnose na percepciju lične bezbednosti i izloženosti na internetu, ugrožavanje radnih i profesionalnih prava, percepciju zaštitne uloge države i strukovnih udruženja, uticaj bezbednosnih rizika i pretnji na privatan život i odnos prema profesiji na uzorku do 82 novinarke.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend