04. mar 2021.

Media4Women: Istraživanje pozicije novinarki u Srbiji

Širom sveta krenula je kampanja Media4Women, u kojoj i NUNS učestvuje, te ona traje od 1. do 14. marta, u kojem se podstiče na osnaživanje žena u medijskom prostoru, budući da i dalje postoji velika nejednakost između žena i muškarana. No, dvonedeljna globalna kampanja ističe važnost rodne ravnopravnosti u medijima i kroz njih, uz fokus na osporavanje stereotipa. Nezavisno udruženje novinara Srbije je jedan od partnera u ovoj kampanji i u naredne dve nedelje pokušaće da ospori stereotipe i promeni sliku o rodnoj ravnopravnosti u medijima.

NUNS je sproveo istraživanje 2020. u okviru projekta „Osnažene novinarke = informisani građani“ uz podršku Beogradske otvorene škole u okviru programa Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj unije u kojem je ustanovio nekoliko važnih stvari u vezi sa položajem novinarki u srpskom društvu.

Pre svega, 32% žena radi u štampanim medijima, 22% na portalima, 18% na TV, 10% u onlajn novinama, 7% na radiju, dok se 11% izjasnilo da radi na nekoj drugoj platformi.

Na pitanje da li im je neko u prethodnih pet godina ugrozio bezbednost zbog posla kojim se bave, 53% je odgovorilo odrično, dok 36% je potvrdilo da su bile ugrožene. Ipak, 11% nije želelo da odgovori na ovo pitanje.

Njih 56% je reklo da je to bilo ugrožavanje bezbednosti i života, dok je, pak, 73% reklo da im je bila ugrožavana reputacija. Sa druge strane, njih 71% je reklo da dobijale mizogine i rodno zasnovane komentare, dok je, ipak, 54% se izjasnilo da je doživelo seksualno uznemiravanje.

Na pitanje da li se broj onlajn pretnji i pritisaka na novinarke poslednjih godina povećava, 84% žena je reklo da se povećava. Ipak, 50% ispitanica je reklo da uživo i onlajn prenje doživljava podjednako opasnim.

Anketni upitnik sastavljen od 51 pitanja koja se odnose na percepciju lične bezbednosti i izloženosti na internetu, ugrožavanje radnih i profesionalnih prava, percepciju zaštitne uloge države i strukovnih udruženja, uticaj bezbednosnih rizika i pretnji na privatan život i odnos prema profesiji na uzorku do 82 novinarke.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend