21. jun 2018.

Mihajlović: Formira se grupa „Novinarke protiv nasilja“

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da borba države i društva protiv nasilja nad ženama i rodnih stereotipa ne sme da stane, ističući formiranje grupe „Novinarke protiv nasilja“.

Ona je na sastanku upravnog odbora projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama“ rekla da je Srbija puno toga uradila ali da mora više i navela rad sa dečacima i muškarcima, jer je cilj promena rodnih stereotipa i prevencija nasilja nad ženama, saopšteno je iz kabineta Zorane Mihajlović.

Prema njenim rečima, Srbija je pripremila prvi državni izveštaj o sprovođenju Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima (Istanbulska konvencija).

Zorana Mihajlović je kazala da očekuje će u najskorijem periodu biti uspostavljen nacionalni SOS telefon, „sa čim se kasni“.

Potpredsednica Vlade je posebno istakla formiranje grupe „Novinarke protiv nasilja“, rekavši da sve što se radi na ovom polju nije dovoljno ukoliko nemamo medije kao važan stub podrške.

„Veoma je važno što su se novinarke okupile kako bi pomogle da se kvalitet medijskog izveštavanja o nasilju unapredi, ne samo kada se nasilje desi, već da radimo i na prevenciji. Potrebno je da mediji na profesionalan način, oslobođen tabloidnog i senzacionalističkog tona, izveštavaju o ovoj temi“, rekla je Zorana Mihajlović.

Projekat „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama“ u Srbiji sprovodi Koordinaciono telo u saradnji sa UN agencijama i resornim ministarstvima, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA).

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Karla Herši istakla je da UN pružaju snažnu podršku Vladi da unapredi rodnu ravnopravnost na svim nivoima.

Ola Anderson iz agencije SIDA istakao je da je nasilje nad ženama globalan problem koji pogađa sve zemlje u svetu i da je Švedska nedvosmisleno posvećena njegovom rešavanju, podržavajući i projekte u drugim zemljama, poput Srbije, piše u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend