02. maj 2019.

Mijatović: Položaj medija se pogoršava, ugrožena sloboda i bezbednost novinara

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović ocenila je povodom Svetskog dana slobode medija - 3. maja, da se položaj medija u Evropi pogoršava i da je stanje slobode i bezbednosti novinara dostiglo uznemiravajuću tačku i pozvala političke vodje da pokažu veću rešenost za zaštitu medija.

„Ubistvo novinarke Lire Maki i nasilje i zastrašivanja novinara koji pokrivaju demonstracije u više evropskih zemalja najnoviji su primeri koji pokazuju da se pogoršava sloboda medija u Evropi“, napisala je Mijatović u saopštenju, objavljenom na njenom Tviter nalogu.

Ona je ukazala da je poslednjih decenija Svetski dan slobode medija pružao priliku da se razmotri stanje slobode medija i promoviše slobodno, diversifikovano i bezbedno novinarstvo.

Mijatović je rekla da je preokretanje zabrinjavajućeg trenda pogoršanja stanja slobode medija više pitanje političke volje nego sredstava.

Ukazala je da zemlje članice Saveta Evrope treba u potpunosti da primenjuju standarde na koje su se obavezale.

Iznad svega, napisala je Mijatović, važno je da se promeni sadašnji politički govor u kome se često novinari prikazuju kao neprijatelji.

Ne može se dovoljno naglasiti da političke vodje i osobe od uticaja imaju odgovornost da sami izbegavaju kao i da ne promovišu neprijateljski govor ili akcije prema novinarima, rekla je Mijatović.

„Slobodni i bezbedni mediji podupiru demokratiju, vladavinu prava i ljudska prava koji ne mogu da postoje bez novinara koji otkrivaju zloupotrebe, obaveštavaju gradjane i traže odgvornost onih na vlasti“, navela je komesarka Saveta Evrope.

Ona je podsetila da zaštita medija znači očuvanje sloboda i prava ljudi.

„Što manje imamo slobode i diverziteta to naše društvo postaje manje demokratsko. Prema tome krajnje je vreme da politički čelnici pokažu veću rešenost za zaštitu medija“, napisala je Mijatović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend