02. maj 2019.

Mijatović: Položaj medija se pogoršava, ugrožena sloboda i bezbednost novinara

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović ocenila je povodom Svetskog dana slobode medija - 3. maja, da se položaj medija u Evropi pogoršava i da je stanje slobode i bezbednosti novinara dostiglo uznemiravajuću tačku i pozvala političke vodje da pokažu veću rešenost za zaštitu medija.

„Ubistvo novinarke Lire Maki i nasilje i zastrašivanja novinara koji pokrivaju demonstracije u više evropskih zemalja najnoviji su primeri koji pokazuju da se pogoršava sloboda medija u Evropi“, napisala je Mijatović u saopštenju, objavljenom na njenom Tviter nalogu.

Ona je ukazala da je poslednjih decenija Svetski dan slobode medija pružao priliku da se razmotri stanje slobode medija i promoviše slobodno, diversifikovano i bezbedno novinarstvo.

Mijatović je rekla da je preokretanje zabrinjavajućeg trenda pogoršanja stanja slobode medija više pitanje političke volje nego sredstava.

Ukazala je da zemlje članice Saveta Evrope treba u potpunosti da primenjuju standarde na koje su se obavezale.

Iznad svega, napisala je Mijatović, važno je da se promeni sadašnji politički govor u kome se često novinari prikazuju kao neprijatelji.

Ne može se dovoljno naglasiti da političke vodje i osobe od uticaja imaju odgovornost da sami izbegavaju kao i da ne promovišu neprijateljski govor ili akcije prema novinarima, rekla je Mijatović.

„Slobodni i bezbedni mediji podupiru demokratiju, vladavinu prava i ljudska prava koji ne mogu da postoje bez novinara koji otkrivaju zloupotrebe, obaveštavaju gradjane i traže odgvornost onih na vlasti“, navela je komesarka Saveta Evrope.

Ona je podsetila da zaštita medija znači očuvanje sloboda i prava ljudi.

„Što manje imamo slobode i diverziteta to naše društvo postaje manje demokratsko. Prema tome krajnje je vreme da politički čelnici pokažu veću rešenost za zaštitu medija“, napisala je Mijatović.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend