15. dec 2018.

Milan Jovanović: Novinar koji je postao beskućnik

Malo ko je čuo za lokalni portal Žig info iz Grocke dok novinaru tog portala Milanu Jovanoviću pre četiri dana nije izgorela kuća do temelja, a na ulazna vrata pucano od strane nepoznatih napadača.

Da je požar namerno izazvan potvrdio je i ministar policije Nebojša Stefanović, ističući da je kamera sa susedne kuće snimila dvojicu napadača kako bacaju Molotovljeve koktele. Napad na novinara osudila su strukovna udruženja, ambasade, brojne domaće i međunarodne organizacije. Osudi se pridružio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozivajući policiju i tužilaštvo da što pre istraže slučaj.

Nije se dublje bavio problemima samog novinara, koji je u svojoj sedmoj deceniji ostao bez ičega, kao što je zdušno branio Barbaru Životić sa Studija B. Milan Jovanović je pisao isključivo o lokalnim temama, kriminalu, korupciji i finansijskim malverzacijama u opštini Grocka, na čijem čelu je funkcioner SNS Dragoljub Simonović. Neka od saznanja koje je objavio tiču se propale gasifikacije u opštini Grocka, za koju je Simonović dobio 29,4 miliona dinara ali je nije uradio, iako je sve trebalo da bude završeno još pre četiri godine. Pisao je Jovanović i o privatnoj firmi predsednika opštine koja dobija sve poslove na lokalu. Za čišćenje lokalne deponije na konkursu je dobio 10 miliona dinara, a deponije su na kraju očistili volonteri SNS. O tome kakav je Milan Jovanović novinar, najbolje svedoči urednik Žig info portala Željko Matorčević. „Kada je pronašao takozvano Gročansko Dedinje, naselje u kojem funkcioneri SNS iz Grocke imaju vile i sopstvenu marinu, vodio me sa sobom kroz žbunje i šipražje kako bi mi pokazao. Hteo sam da odustanem na pola puta, ali on je bio uporan. Boljeg novinara istraživača, koji pritom sva svoja saznanja dokumentuje, nisam upoznao u životu“, rekao nam je njegov urednik Matorčević.

Uporedo sa istraživačkim radom, Jovanoviću su stizale pretnje i pritisci od strane lokalnih moćnika. Napad na njega i njegovu kuću samo je posledica tih višegodišnjih pretnji, a pukom srećom i pribranošću supruge izvukao je živu glavu. Ovoga puta. Jer sve pretnje prijavljivao je policiji i tužilaštvu, uključujući i saznanja da će biti ubijen. Materijalne dokaze o krađama u opštini prijavljivao je Ministarstvu pravde, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Odeljenju za organizovani kriminal, Agenciji za borbu protiv korupcije. Pisao je više puta Aleksandru Vučiću, i kao premijeru i sada kao predsedniku, ali su sva njegova obraćanja ostala bez odgovora. Zbog toga je on sada ostao bez krova nad glavom, pa struka i dobri ljudi širom zemlje skupljaju novac kako bi se ovom hrabrom novinaru pomoglo.

Milan Jovanović je rođen 1950. godine. Ima ćerku, sina i unuke. Čitav život proveo je policiji, gde je penzionisan krajem devedesetih, nakon 30 godina rada. Radio je kao operativac i šef smene u Komunalno operativnom centru. Novinarstvom je počeo da se bavi 2012. i pisao je isključivo o lokalnim temama iz opštine Grocka. Sebe naziva beskućnikom, ali ne namerava da odustane.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend