31. jan 2017.

Milošević: Pravda za novinare nije nedostižna

Apelacioni sud potvrdio prvostepenu presudu i odbio tužbeni zahtev protiv novinarke i “Politike”

Presuda uliva nadu da pravda za novinare nije nedostižna, izjavila je za Danas novinarka Olivera Milošević povodom odluke Apelacionog suda kojom je odbijen tužbeni zahtev protiv ove novinarke i “Politike”.

Udruženje novinara Srbije (UNS) prethodno je saopštilo da je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio prvostepenu presudu kojom je je odbijen tužbeni zahtev za naknadu nematerijalne štete Miloša Stajića iz Smedereva protiv novinarke Olivere Milošević i “Politika Novine i Magazini” d.o.o.

Podnosilac je u tužbi tvrdio da je pretrpeo duševne bolove zbog povrede časti, ugleda i ljudskog dostojanstva “objavljivanjem netačnih informacija” u listu “Politika” i nedeljniku “Naše novine” u julu i novembru 2013. godine i tražio da mu tuženi solidarno isplate 3,5 miliona dinara.

Kako je preneo UNS, tokom suđenja je utvrđeno da je u “Politikinom” tekstu, pod naslovom “Varao kupce stanova i bankare”, navedeno da je policija uhapsila Miloša Stajića, vlasnika privrednog društva “Orka” zbog prevare više od 50 porodica kojima je prodavao stanove i lokale pod hipotekom.

Apelacioni sud je, kao i prvostepeni, zaključio da sporni tekst u “Politici” predstavlja” “verno preneto saopštenje MUP RS, pa nema odgovornosti tuženih za štetu eventualno nastalih objavljivanjem tih informacija, nezavisno od toga da li su one neistinite i potpune”. Istu ocenu sud je doneo i o drugom tekstu gotovo istovetne sadržine objavljenom u nedeljniku “Naše novine”.

“I po oceni ovog suda, tužena Olivera Milošević, kao autor spornih tekstova, postupala je sa odgovarajućim stepenom novinarske pažnje primerene okolnostima…”, piše pored ostalog u pravosnažnoj presudi Apelacionog suda u Beogradu, a prenosi UNS.

U izjavi za Danas, Milošević je rekla da je za svaku napisanu reč kao dokaz imala neki zvaničan dokument ili svedoka, ali da je ipak bilo potrebno tri godine da se ovaj proces završi.

“Presuda uliva nadu da pravda za novinare nije nedostižna i da postoje sudije pred kojima imate priliku da dokažete da ste samo radili svoj posao, sa dužnom novinarskom pažnjom”, ocenila je Milošević i izrazila zahvalnost za podršku i poverenje Politici, UNS-u i advokatskoj kancelariji Čepić.

Danas je pokušao da kontaktira i drugu stranu, ali je komentar na presudu Apelacionog suda, u ponedeljak do kraja radnog vremena, izostao.

Detalji iz presude mogu se naći u tekstu UNS-a.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend