14. sep 2023.

Milovanu Brkiću ukinut pritvor, ali zabranjeno da napušta stan

Apelacioni sud u Beogradu doneo je odluku kojom je pritvor novinaru Milovanu Brkiću zamenjen merom zabrane napuštanja stana, uz elektronski nadzor, te mu je zabranjeno da koristi telefon i internet i da prima druge osobe.

Printskrin: Youtube/Slavija Info

Kako je objavljeno na sajtu Apelacionog suda nakon današnje sednice, Brkić može bez odobrenja suda da napusti stan u kome boravi samo ukoliko je to neophodno radi hitne medicinske intervencije u odnosu na njega ili lica sa kojima živi u stanu, odnosno radi izbegavanja ili sprečavanja ozbiljne opasnosti po život ili zdravlje ljudi, odnosno imovinu stim što je okrivljeni dužan da o napuštanju stana, razlogu i mestu na kojem se trenutno nalazi, bez odlaganja obavesti poverenika iz organa uprave nadležnog za izvršenje krivičnih sankcija.

„Po nalaženju Apelacionog suda, okolnosti na strani okrivljenog koje su postojale u vreme određivanja pritvora i poslednjeg produženja, protekom vremena od pet meseci izgubile su na intenzitetu i više nisu takvog značaja da nužno zahtevaju dalju primenu mere pritvora kao najteže mere za obezbeđenje prisustva okrivljenog i nesmetano vođenje krivičnog postupka s obzirom na njegove lične prilike i zdravstveno stanje, već se ista svrha može postići i određivanjem mere zabrane napuštanja stana uz primenu mere elektronskog nadzora prema okrivljenom i uz zabranu da koristi telefon i internet i da prima druga lica u stan“, navodi se u obrazloženju odluke.

Presudom Višeg suda u Beogradu od 11. jula ove godine, Milovan Brkić je zbog izvršenja krivičnog dela pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 2 meseca.

Brkićev advokat Stevan Damnjanović rekao je juče agenciji Beta da Više javno tužilaštvo traži da se Brkiću poveća zatvorska kazna, dok je odbrana zatražila ukidanje prvostepene presude.

Vlasnik i glavni urednik magazina „Tabloid“ Milovan Brkić (67) osuđen je u Višem sudu u Beogradu na 14 meseci zatvora zbog krivičnog dela „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“.

Tužilaštvo je teretilo Brkića da je 8. maja 2023. tokom protesta „Srbija protiv nasilja“, u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja Republike Srbije, pozvao da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi i njihovi predstavnici, odnosno Narodna skupština i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend