27. feb 2020.

Ministar, bre

Nastup ministra prosvete Srbije Mladena Šarčevića prema novinarima koji su mu postavljali pitanja u Nišu može da čudi samo nekog ko ne živi u našoj zemlji.

Ministar je ne samo grubo odbio da odgovara na pitanja, nadurivši se pri tom, nego je i novinarima poručio da nisu dobili odgovor zato što nisu normalni. „Naučite da budete civilizovani, prekidate ljudima lepu zamisao. Jel ste vi vaspitani?…

Ajde sklonite to da ne budem ja siledžija, kad ste vi. Sramota, bre, ljudi, gde ste naučili to?“. Ovako glase rečenice kojima se jedan prosvetni radnik možda obraća đacima kada izgubi živce.

Međutim, za Šarčevića se sve može reći sem tog „prosvetni“ i „radnik“. Njegovi bivši učenici tvrde da je bio odličan nastavnik, ali to je bilo u njegovom „prethodnom životu“.

Od kako je u Vladi Srbije međutim, Mladen Šarčević je slika i prilika nove vladajuće klase koja je zagospodarila, i čiji predstavnici najmanje imaju strpljenja za one u čije ime vladaju.

Prvo što je Šarčević uradio kad je postao ministar je da gostuje na TV Pink, potvrdivši na taj način ono što ga je preporučilo za Vladu – vodio je privatnu školu koju su pohađala deca naših vlastodržaca. Od tada svi njegovi potezi usmereni su na uvođenje stalnog i sveopšteg oštrog takmičenja, testiranja, i ispitivanja sa stalno promenljivim zadacima, kao vida prikrivenog pritiska kako na prosvetne i akademske radnike, tako i na decu. Samim tim i na njihove roditelje koji, da bi učestvovali u toj „tržišnoj trci“, moraju da se dovijaju, plaćaju privatne časove i čekaju kakvi će udari stalnim uvođenjem novih pravila za školovanje da ih snađu.

I zajedno s tim stalne i preteće nesigurnosti i neizvesnosti. Od prosvete se u Šarčevićevom mandatu traži samo jedno – podobnost i lojalnost. Ministru nimalo ne smetaju slučajevi nastavnika primljenih na privremeni ugovor koji moraju da se bave „unosom“ podataka, odnosno botovanjem za vladajuću stranku.

Zato ministar ne podnosi kritičko pitanje kao da je u najmanju ruku Donald Tramp ili neki svetski moćnik tog ranga.

Ministar se nikad i ne osvrće na primedbe da je uvek na strani bogatih i moćnih, i onih koji mogu da plate. Ali se naravno iskreno nađe iznerviran kada mu se ne povlađuje i kada se neko usudi da postavi pitanje da li je pošteno nešto obećati javno, pa se posle praviti lud.

Ministra koji ne ceni znanje zato što je moć, nego očito misli da je politička moć sve.

Komentar redakcije lista „Danas“

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend