07. nov 2022.

Ministarstvo osudilo pretnje upućene listu Danas

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija saopštilo je da najoštrije osuđuje pretnje koje su upućene urednicima, novinarima i kolumnistima dnevnih novina Danas.

Nedopustivo je da neslaganje sa uređivačkom politikom medija bude iskazano pretnjom kojom se ugrožavaju životi zaposlenih u medijima i kojima se ugrožava lična bezbednost i profesionalni integritet novinara i medijskih radnika, poručuje se u saopštenju Ministarstva.

Podseća se i da je zakonom propisano da je javno informisanje slobodno, da ne podleže cenzuri i da se ne sme ugrožavati uređivačka autonomija medija pritiscima, pretnjom i ucenom urednika, novinara ili izvora informacija.

Na službenu imejl adresu glavnog i odgovornog urednika Danasa Dragoljuba Petrovića u nedelju ujutru stigao je mejl sa adrese threateningaccount@proton.me u kojem se preti novinarima, urednicima i kolumnistima Danasa „salvama metaka“ zbog, kako se navodi, uređivačke politike lista.

MUP Srbije je saopštio da je primilo prijavu redakcije i da će preduzeti sve mere kako bi se identifikovala i uhapsila osoba koja stoji iza tih pretnji.

Pretnje listu Danas osudili su novinarska udruženja, političke partije, nevladine organizacije, sindikati, izvestilac Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend