09. dec 2022.

Mrak

Koliko me samo uspaničenih ljudi prekjuče pitalo šta se dešava sa televizijama Nova S i N1. Da su me makar pitali šta se dešava sa njihovim internet portalima (ništa, radili su), pa da naša komunikacija ima logike, ovako, kao nezvanični PR menadžer dve poslednje slobodne stanice u Srbiji odgovarao sam: „Poštovani, reč je o marketinškoj kampanji. Lepo piše na crnom ekranu da će u Srbiji bez slobodnih medija biti medijski mrak.“

„Ne razumem“, odgovarali su poštovani i ja sam tad zaključio da su naši poštovani građani negde usput ostali bez određenog procenta IQ.

Prošao je rok za dodelu pete frekvencije, Kruela De Vil juri dalmatince (rasa psa) da sebi napravi bundu, nema vremena da se bakće svojim poslom. Jedina slobodna televizija koja je konkurisala za nacionalnu frekvenciju, Nova S, u znak protesta odlučila je da, umesto programa, turi crni ekran sa natpisom, a sestrinska televizija N1 se solidarisala.

Zabrinjavajuće malo građana je ovo shvatilo. „Alo, šta se dešava sa N1?!“ „Ej, bre, šta se dešava sa NOVA S?!“ „Protest“, odgovarao sam. „Kakav protest?!“, vrištali su. „Protest zbog pilića“, odgovarao sam. „A, dobro.“

Jedan je čak zavapio: „Ladno im ukinuli program! Gde ću sad da gledam DLZ?!“ „Na kojoj od ove dve televizije ste nas gledali u poslednjih godinu i po dana?“, pitao sam ga. „Au, jes, zaboravio sam. Dobro, onda, gde ću da gledam Kesića?!“, zavapio je. „Na Hepiju“, odgovorio sam, u skladu s ličnom politikom „zezaj budalu (pa čak i ako je ‘naš’)“.

Akcija, dakle, nije uspela. Televizije su precenile svoje gledaoce. Televizije su potcenile režim. Kao što su svi, kao jedan, bez sumnje, bez pogovora, navijali za Vučićev fudbalski tim na prvenstvu sveta, tako su i sad svi, kao jedan, bez sumnje, bez pogovora, čast izuzecima, pomislili kako je režim ukinuo ove dve televizije i ne samo što su ih ukinuli, već su i na crnom ekranu napisali „Medijski mrak u Srbiji“.

Bog te mazo. Da su ih ukinuli, ne bi pisalo ništa na ekranu! Koliko je komplikovano to shvatiti? To što nešto piše na crnom ekranu, znak je da su televizije odlučile da tako bude. To što nema dodatnog objašnjenja, znak je da vam je to sasvim dovoljno. Reklama za mrak koji ćete gledati kada ne bude više slobodnih medija u Srbiji!

Medijski mrak u Srbiji, međutim, vlada već godinama. Dve kablovske TV stanice, dve dnevne novine, tri portala i poneki nedeljnik su kao malo galsko selo koje odoleva Rimljanima. Zato je žalosno to što je poštovanim građanima delovalo normalnije da su televizije ukinute, nego da na ovaj način iskazuju svoj protest.

Ja bih na crnom ekranu napisao „Vulin će vas pobiti“ ili „Vučić je lud, pijan i pokvaren“, ali dobro, ja sam zato sklonjen na internet, a naše slobodne televizijske stanice ostale su profesionalne, čak i pred vratima koja će nas odvesti u potpuni (medijski) mrak.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend