12. jul 2021.

Na konferenciji u Rimu o ubijenim novinarima na Kosovu

Novinarka Tatjana Đorđević Simić, predsednica Udruženja stranih novinara u Milanu, istakla je problem nerešenih ubistava i otmica novinara na Kosovu od 1998. do 2005. godine na konferenciji “Od Jugoslavije do Evropske Unije: Evropske integracije Zapadnog Balkana i novi geopolitički izazovi", a koju je nedavno organizovao Institut za međunarodne odnose - Istituto Affari Internazionali iz Rima.

Udruženje novinara Srbije godinama unazad skreće pažnju na činjenicu da se i dalje ne zna ko su ubice i kidnaperi novinara – 15 Albanaca i Srba, u periodu od 1998. do 2005. godine.

Predsednica Udruženja stranih novinara u Milanu i ranije je o ovome govorila javno u Italiji, kako kaže “uvek naglašavajući da evropske institucije treba da preuzmu odgovornost za nerešene slučajeve nestalih novinara na Kosovu, isto kao i što su odgovorne za sve veće gubljenje poverenja građana zemalja regije”.

Otvarajući konferenciju, predsednik Instituta za međunardone odnose, Ferdinando Neli Feroći je istakao da konferencija ima za cilj da podstakne na razmišljanje o sadašnjosti i budućnosti zemalja regiona, posebno u pogledu njihovog odnosa sa ostalim zemljama Evropske Unije. Pre početka debate u kojoj su učestvovali i Piero Fasino, predsednik Komisije za spoljnu politiku pri italijanskom parlamentu, Milica Uvalić, profesorka ekonomije na Univerzitetu u Peruđi u Italiji, učesnicima konferencije obratili su se Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, kao i Oliver Varhelji, Evropski komesar za proširenje.

Tatjana Đorđević Simić je govorila i o slobodi medija, položaju novinara kao i “nepostojanju medijskog pluralizma u Srbiju, zemlji koja je kandidat za ulazak u Evropsku Uniju, poredeći je sa situacijom u medijima u Hrvatskoj – zemlji članici EU, a koja nije mnogo bolja od situacije u Srbiji”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend