29. dec 2018.

Nadležni organi da zaštite novinarku Tatjanu Vojtehovski

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje pretnje smrću koje su upućene novinarki Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki. NUNS zahteva od policije i tužilaštva da najhitnije reaguju i preduzmu mere kako bi utvrdili identitet počinioca i kaznili ga u skladu sa zakonom.

„Tatjana Vojtehovski je zbog javnog pisanja o protestima koje se održavaju na ulicama Beograda, putem društvene mreže Tviter primila niz gnusnih pretnji koje su upućene njoj i njenoj ćerki.  Kako je sama novinarka navela na svom Tviter nalogu, ona smatra da je ovo direktna posledica retorike predsednika republike Aleksandra Vučića i tražila da se on suoči sa tim“, kaže se u saopštenju NUNS-a i dodaje:

„NUNS je o ovom slučaju obavestio kontakt osobe u tužilaštvu koje su uspostavljene Sporazumom o saradnji i podizanju mera za bezbednost novinara. Novinarka i njena ćerka su juče prijavile pretnje Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i podnele tri krivične prijave.

Ovo nije prvi put da je Tatjana Vojtehovski meta ozbiljnih pretnji. U prethodne dve godine upućeno joj je više pretnji, koje su prijavljene nadležnim organima. Iako je u maju ove godine jedna osoba je uhapšena, nemamo informacije da je do sada bilo ko sankcionisan povodom pretnji upućenih Vojtehovski.

U NUNS-ovoj bazi ovo je 98 zabeleženi slučaj napada i pritisaka na novinare u 2018. godini“, ističe se u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend