16. jul 2019.

Napad na novinara Jovanovića: Detalji iz priznanja krivice

Iako su pojedini tabloidi tvrdili da Bojana Cvetković Šijacki nije znala za pripremu napada na novinara i da je zbog toga dobila minimalnu kaznu, u sporazumu o priznanju krivice ona kaže da je svesno i sa umišljajem pomagala prilikom paljenja garaže i kuće Milana Jovanovića

Milan Jovanović u spaljenoj garaži pored ostataka automobila (foto: Perica Gunjić / Cenzolovka)

Bojana Cvetković Šijacki svesno je i sa umišljajem pomogla Aleksandru Marinkoviću da zapali garažu i kuću Milana Jovanovića, novinara portala Žig Info iz Grocke, navodi se u sporazumu o priznanju krivice koji je dostavljen BIRN-u skoro sedam meseci nakon zahteva upućenog Drugom osnovnom tužilaštvu u Beogradu.

Bojana Cvetković Šijacki je sporazumom o priznanju krivice osuđena na šestomesečni kućni pritvor uz elektronski nadzor i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Pojedini tabloidi navodili su da je Šijacki na saslušanju navodno govorila da ju je piroman Aleksandar Marinković „namamio da mu pomogne govoreći joj da treba da ode po cigare“, međutim dokument koji je ona potpisala sa tužilaštvom pokazuje nešto sasvim suprotno.

Šijacki je priznala da je u noći 12. decembra 2018. oko tri sata i 20 minuta posle ponoći sa umišljajem „u stanju uračunljivosti, svesna svog dela i da je isto zabranjeno“ pomogla Aleksandru Marinkoviću da izazove požar i tako ugrozi živote ljudi.

Ona je svojim vozilom marke „citroen xsara“ odvezla Marinkovića blizu kuće novinara Milana Jovanovića. Marinković je prethodno u njenom prisustvu skinuo zadnju registarsku tablicu sa automobila.

Kada su stigli do Jovanovićeve kuće, Marinković je izašao iz vozila „sa rancem u ruci u kome su se nalazili cigla i flaša sa benzinom“ i uputio se ka Jovanovićevoj garaži u kojoj je bio parkiran njegov „mercedes“.

„Uzeo je ciglu iz ranca i ciglom razbio prozor garaže, a potom je flašu sa benzinom, koju je prethodno zapalio uz pomoć krpe koju je obmotao oko grlića flaše, ubacio u garažu“, stoji u dokumentu.

Izbio je požar koji je zahvatio garažu i automobil, a plamen je počeo „nekontrolisano da se širi iz garaže koja je povezana sa kućom, pa je zahvatio i stambeni objekat u kojem su spavali Jovanović i njegova supruga“.

Marinković je nakon toga otišao nazad i seo u automobil u kome ga je čekala Bojana Cvetković Šijacki.

U dokumentu se konstatuje da je Aleksandra Marinkovića na ovo krivično delo naveo Igor Novaković koji mu je obećao da će za tu „uslugu“ da mu otpiše dug od 350 evra, kao i da će mu po „obavljenom poslu dati još 500 evra“.

U sporazumu se ne pominje uloga Vladimira Mihailovića, policajca iz Grocke i Dragoljuba Simonovića, sada bivšeg predsednika Opštine Grocka, kojima je suđenje započelo 24. maja 2019. godine, a sledeće ročište zakazano za 26. jul ove godine.

Prema optužnici, Dragoljub Simonović je podstrekavao Mihailovića da zapali novinarov automobil kao i da će mu za to platiti 1.800 evra.

BIRN je do dokumenta sporazuma došao skoro sedam meseci nakon što ga je zatražio od Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Tužilaštvo je prvo odbilo Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja koji je 27. decembra 2018. BIRN uputio tom tužilaštvu uz argumentaciju da bi dostavljanje tog sporazuma „ugrozilo, omelo i otežalo otkrivanje krivičnog dela“, budući da je Šijački samo jedna od okrivljenih osoba.

Na tu odluku BIRN je Povereniku za informacije od javnog značaja izjavio žalbu koju je Poverenik uvažio i u junu ove godine poništio odluku Drugog tužilaštva koje je potom BIRN-u konačno dostavilo traženi dokument.

1 komentar za: “Napad na novinara Jovanovića: Detalji iz priznanja krivice

  1. MIRJANA

    OVO JE STRAŠNO DA SIMONOVIĆ NIJE U PRITVORU KOJI JE TO I POKRENUO-SRAMOTA

    17. јул 2019. at 09:56

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend