19. maj 2020.

Napad Srpske liste na novinara zbog pisanja o samohranoj majci s Kosova

Milica Apostolović iz sela Gojbulja, na Kosovu, umalo je ostala bez krova nad glavom. Nadležni su joj obezbedili smeštaj tek kada je dopisnik Glasa Amerike Budimir Ničić uradio priču o njenim problemima. Ali, pre toga, nije izostao napad na novinara koji je uradio ovu ljudsku priču.

Nakon što je rođak, kod kojeg je Milica Apostolović stanovala, prodao kuću, kupac joj je dao rok za iseljenje.

„Meni je ovaj Albanac dao rok do 20. maja ove godine. To je za mene još 4-5 dana da moram da izađem a ja ću da pitam sve, koji me ovo isto pitaju – a gde ću ja sa sinom sada? Jedino na ulicu“, kazala je Milica Apostolović.

Ovako je Milica govorila za Glas Amerike 15. maja. Objasnila je da se nadležnima obraćala u više navrata.

„Sada kada dođe 20. maj uzeću sina za ruku i otići ću na most u Kosovskoj Mitrovici. Neka jednom shvati Vlada Srbije, ako uopšte vidi ovo, neka shvati šta se radi sa ovim narodom na Kosovu“, poručila je tada Milica.

Nakon ove priče usledilo je saopštenje Srpske liste sa uvredama na račun novinara Budimira Ničića. Njegov prilog su nazvali grozničavim pokušajem „nazovi nezavisnih medija i novinara da pronađu neku porodicu sa problemom kako bi dokazali navodnu nebrigu Srbije za svoj narod“.

Reč je kažu „o širem paklenom planu da se poljulja poverenje naroda u Srbiju, ali i u Srpsku listu“.

„Svaki pokušaj neprijatelja srpskih interesa na Кosovu i Metohiji da se pronađe neki izolovani slučaj kako bi se ta činjenica osporila jeste deo propagandnog rata čiji je jedini cilj da se uticaj Srbije istisne sa ovih prostora“, navedeno je u saopštenju.

Tek nakon iznetih optužbi, opština Vučitrn, koja radi u sistemu Srbije, obezbedila je stan u Severnoj Mitrovici za ovu samohranu majku.

„Srpska lista nije demantovala apsolutno ništa u vezi sa mojom reportažom, jer je, naravno, sve što sam objavio tačno. Međutim, u celoj ovoj situaciji je važno da Milica i njen sin neće završiti na ulici pod vedrim nebom. I još je važnije obećanje Srpske liste iz tog njihovog saopštenja, gde kažu da oni neće ostaviti na cedilu ni jednu srpsku porodicu u nevolji i to je dobro“, kaže Budimir Ničić.

Srpska lista je navela i da Apostolović nije podnela formalni zahtev te da je zato pomoć izostala. Ostaje nejasno kako je smeštaj ipak pronađen dan nakon priče Glasa Amerike.

Ničić Srpsku listu podseća i na ulogu novinara u društvu.

„Treba da znaju da je posao nas medija i novinara da ih podsećamo na ta data obećanja i da ne treba zbog toga da budu nervozni i da napadaju novinare već da ta svoja obećanja ispunjavaju“, naglašava Ničić.

O Milici Apostolović su pisale i Novosti u januaru i portal Kosovo online 4. maja ove godine. Zašto je Srpska lista saopštenjem reagovala samo na prilog Budimira Ničića? Da li je problem samohrane majke iz sela Gojbulja samo privremeno ili trajno rešen? Pitanja su koja smo uputili Srpskoj listi i Kancelariji za Kosovo i Metohiju. Odgovori nisu stigli.


Video prilog N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend