06. feb 2018.

Nastavlja se zastrašivanje jedinog nezavisnog medija u Jagodini

Nastavlja se i zaoštrava zastrašivanje jedinog nezavisnog medija u Jagodini nakon što su Moravske vesti objavile izveštaj Državne revizorske institucije o trošenju budžetskih sredstava Jagodine u 2016. godini, navodi se u otvorenom pismu urednika tog medija koje objavljujemo integralno.

Povodom tužbe grada Jagodina i zahteva da Central media plati najmanje milion dinara zbog materijalne i nematerijalne štete koju je pretrpeo taj grad objavljivanjem teksta 28. novembra 2017. godine u drugom broju mesečnika Moravske vesti u kome se komentariše i predstavlja izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) o trošenju budžetskih sredstava Jagodine u 2016. godini, urednik Goran Jevremović je u pismu javosti izjavio da je reč ne samo o nastavku, već i zaoštravanju torture nad jedinim nezavisnim medijem u tom gradu i ovom delu Srbije.

Central media, osnivač internet portala centralmadia.rs i mesečnika Moravske vesti, je zbog pritisaka lokalne poreske administracije u Jagodini, krajem prošle godine bila je primorana da promeni adresu i grad. Usledio je preteći telefonski poziv u kome mi je rečeno da sam lični ,”neprijatelj“ najmoćnijeg čoveka u gradu, da ga “ucenjujem“, da “šaljem momke u opštinu da dele novine i plaše zaposlene“ i još sijaset nebuloza. Razgovor sam doživeo kao pretnju i ugrožavanje bezbednosti ukoliko nastavim sa novinarskim radom. Milionska tužba grada i najava zatrpavanjem novih tužbi od advokata kriminalaca, samo je nastavak tog pritiska, odnosno jasna je namera da se jedini nezavisni medij ugasi već na samom početku svog postojanja. Koliko je slučajna ili namerna ova združena akcija pokazaće vreme. Gušenje javne reči već prilikom drugog izdanja mesečnika Moravske vesti, poruka je moćnika novinarima šta ih očekuje ukoliko odluče da se bave svojim poslom. Hvala kolegama iz novinarskih udruženja i svim građanima na solidarnosti i razumevanju.

Reč je o političkoj kampanji na jedini nezavisni medij u Jagodini. Na sve načine se pokušava gušenje javne reči. Moćnici zatrašivanjem žele ekonomski da unište nezavisne medije zahtevajući drakonske sudske kazne. Na ovaj način se novinari i mediji koji se osmele da pitaju ko i kako troši novac građana, dovode u beznadežan položaj. Građani Jagodine treba da znaju da se novcem od njihovog poreza finansiraju tužbe protiv nezavisnih medija, a da jedini medij koji dobija sredstva radi informisanja građana na konkursu za projektno finansiranje tog grada prema izveštaju DRI do sa sada nije vratio u budžet 3,2 miliona dinara, koje je potrošio nenamenski.

Drago mi je što sam prvi novinar u istoriji koga je grad Jagodina tužio, još draže mi je što su na čelu grada veoma moćni političari koji sebe vole da predstavljaju “prijateljima“ medija. Najdraža mi je podrška običnih ljudi koji mi svakodnevno ulivaju snagu i podršku da istrajem u ovoj nepravednoj i diskriminatorskoj borbi za javnu reč i slobodu medija. Pozivam građane Jagodine i Srbije, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Vlade Srbije Anu Brnabić da pomognu nezavisne lokalne medije na svaki način u borbi za elementarni opstanak u životu, kao i da im država garantuje bezbednost od političara i kriminalaca.

Podsećam da je u Jagodini ubijen novinar, zapaljeni su kuća urednika i trafika, zapaljen tv predajnik, prebijeno je više novinara i medijskih radnika, a da do sada nisu poznati izvršioci i motivatori tih krivičnih dela.


Goran Jevremović,
novinar iz Jagodine

IzvorNUNS/Moravske vesti

1 komentar za: “Nastavlja se zastrašivanje jedinog nezavisnog medija u Jagodini

  1. Dragan

    И како је сада незавнисни новинар Јевремовић. Палма се „отворио“ и све је у реду.

    16. јан 2021. at 14:55

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend