18. maj 2022.

NDNV: Nedopustivo udaljavanje novinara sa suđenja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) uputilo je večeras najoštriji protest zbog incidenta sa udaljavanjem novinara sa suđenja u Osnovnom sudu u Novom Sadu koje je održano 17. maja.

Novinarkama portala 021.rs Dragani Prici Kovačević i koleginicama iz Zelene patrole danas nije omogućeno prisustvo suđenju u sporu između suvlasnice građevinske kompanije „Galens“ Sanje Petrić i ekološke aktivistkinje Dragane Arsić.

Suđenje nije bilo zatvoreno za javnost, a ročište je ubrzo nakon odluke sudije da ograniči prisustvo javnosti i odloženo.

„Upozoravamo pravosudne organe da je takav odnos prema novinarima nedopustiv, ali i veoma opasan i za pravosudni sistem, jer se uskraćivanjem javnosti u sudskim postupcima urušavaju osnovni principi vladavine prava“, saopštio je NDNV.

NDNV je upozorio i na činjenicu da je novinarke prilikom udaljenja iz suda legitmisala sudska straža.

„Objašnjenje koje je Radio 021 dobio nakon incidenta da su novinarke udaljene jer sudnica nije bila dovoljno velika, nije dovoljno. U obavezi je suda da poštuje zakone i omogući javnost suđenja, a posebno u sporovima za koji postoji naročit interes javnosti“, piše u saopštenju.

Reč je o suđenju aktivistkinji Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ Dragani Arsić po jednoj od pet tužbi suvlasnice Galensa protiv nje, navedenog pokreta i udruženja građana „Fruškać“, a za koje advokat odbrane navodi da predstavljaju klasične SLAPP tužbe.

Sva dosadašnja ročišta na ovim suđenjima pratio je veliki broj novinara i do sada su bez problema mogli da izveštavaju.

„Pozivamo pravosudne organe da deluju isključivo u skladu sa zakonima i da ne podležu pritiscima moćnika, jer će jedino na taj način obezbediti nezavisnost sudske vlasti i poverenje građana u pravosudni sistem“, upozorili su iz NDNV-a.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend