02. apr 2020.

NDNV: Odmah pustiti koleginicu Anu Lalić

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je danas od policije i od nadležnog tužilaštva da odmah i bez odlaganja pusti na slobodu novinarku i članicu Upravnog odbora NDNV Anu Lalić.

Policija je sinoć izvršila pretres u stanu Ane Lalić i privela ju je zbog njenog teksta o stanju u Kliničkom centru Vojvodine. Prethodno je Klinički centar prijavio Anu Lalić pod optužbom da je “širila paniku” zato što je pisala o stanju u toj ustanovi. Njoj je potom određena mera zadržavanja do 48 sati.

„Istovremeno kada najviši državni funkcioneri panično prete građanima i novinarima a od Kriznog štaba stižu SMS poruke na brojeve građana sa informacijom da nam preti španski i italijanski scenario, to niti policija niti tužilaštvo ne smatra krivičnim delom, ali ukazivanjem na ugroženost medicinskih radnika da“, navodi se u saopštenju NDNV.

Medijska organizacija podseća da sve ovo dolazi u momentu kada Vlada Srbije objavljuje Zaključak da je jedini nadležan za davanje informacija Krizni štab, „čime se ukida mogućnost demokratske kontrole vlasti, neproporcionalno se sužavaju ljudska prava i pravo građana da imaju celovitu i pravovremenu informaciju“.

NDNV smatra da je ovo najbolji primer da su demokratija i slobode u Srbiji na izdahu, da su institucije postale sredstvo za obračun sa novinarima.

„Još jednom zahtevamo od policije i tužilaštva da bez odlaganja puste koleginicu Lalić i da odmah prestanu sa zastrašivanjem novinara“, navodi se u saopštenju i dodaje da je NDNV o ovom privođenju obavestio i domaće i međunarodne organizacije.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend