01. jun 2023.

Nedopustivo targetiranje novinara N1

Novinari televizije N1 godinama su targetirani i optuživani, naročito od strane predstavnika vlasti. Njihov rad je i izgovor za tvrdnje pojedinaca da u Srbiji postoje medijske slobode.  Činjenica je, međutim, da N1 nema nacionalnu pokrivenost i da veliki broj građana Srbije ne može da prati tu televiziju, osim na društvenim mrežama. I pored toga, N1 je, za razliku od televizija sa nacionalnim frekvencijama, izveštavala sa protesta „Srbija protiv nasilja”, ali i sa skupa Aleksandra Vučića „Srbija nade”. Hajka na televiziju N1 i targetiranje njihovih novinara, posebno uz odsustvo adekvatne reakcije policije i tužilaštva, nedopustivo je. 

Snimak ekrana, N1

Nekoliko desetina građana u utorak uveče više sati se nalazilo na privatnom posedu ispred samog ulaza u Televiziju N1, gde su držali govore preko ozvučenja i ometali rad novinara.

Grupa ljudi, koja se predstavila kao „Narodni štab“, poručila je novinarima N1 da će ih „stići gnev naroda” i zatražila od njih da govore istinu. MUP-u je prijavljeno da je grupa građana neovlašćeno ušla na privatan posed, ali policija nije reagovala.

Novinari televizije N1 godinama su targetirani i optuživani, naročito od strane predstavnika vlasti.

Pritisci su intenzivirani prethodnih dana, a kulminirali su kada je oko 30 osoba u utorak ušlo u dvorište televizije sa ozvučenjem i transparentima, nezadovoljni izveštavanjem tog medija.

N1 navodi da je vođa okupljenih bio Dušan Dunđer, koji je sat vremena držao govor i odgovarao na pitanja svojih pristalica.

Dunđer, kako je objavio Danas, okuplja i predvodi Pokret „Dostojni Srbije“, koji je u subotu ometao i protest „Srbija protiv nasilja“ emitujući svoje poruke preko ozvučenja. Dunđer se predstavlja i kao deo Centra službi strateške bezbednosti Ruske Federacije.

Televizija N1 prijavila je policiji da se na njihovom privatnom posedu neovlašćeno nalazi grupa građana, međutim, MUP nije reagovao.

Kako je preneo N1, ispred zgrade televizije nalazilo se nekoliko policajaca u civilu, koji su rekli da nemaju naređenje da reaguju i okupljene legitimišu, kao ni da ih udalje s privatnog poseda.

Navode da su u više navrata kontaktirali nadležne policijske službe, tražeći da okupljene isprate iz njihovog dvorišta i zaštite zaposlene, ali je reakcija izostala.

N1 je zatražila od MUP-a da utvrdi ko je doneo odluku da policija ne reaguje, uskrati traženu zaštitu novinarima i dozvoli grupi građana da satima maltretira zaposlene.

N1 napominje da skup ispred njihove zgrade nije je bio prijavljen i da je održan na privatnom, zatvorenom posedu za koji je jasno da ne predstavlja javnu površinu, odnosno gde je zakonom izričito zabranjeno okupljanje.

Novinari te televizije smatraju da nereagovanje policije samo dodatno podgreva atmosferu straha i nesigurnosti u kojoj se već nalaze.

„Već nedeljama unazad ukazujemo da targetiranje i kampanja koju protiv N1 vode najviši državni funkcioneri može dovesti do ozbiljnog ugrožavanja bezbednosti novinara, reportera, snimatelja i ostalih zaposlenih u produkciji N1”, navodi N1 u saopštenju.

MUP je odgovorio da tokom održavanja javnog okupljanja ispred redakcije N1 nije bilo narušavanja javnog reda i mira, te da su zaposleni mogli nesmetano da ulaze i izlaze iz objekta.

Televizija N1 ocenjuje da se policija, kao u slučaju Savamale, odlučila za selektivnu primenu zakona i traži od nadležnih službi u MUP-u, ali i Zaštitnika građana, da ispitaju slučaj i utvrde ko je dao „zeleno svetlo” da policija ne radi svoj posao.

Podršku N1 i osudu hajke na novinare pružili su NUNS, ANEM, kao i predsednica Evropske federacije novinara Maja Sever, koja je na Tviteru napisala da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić redovno targetiraju N1 i pokreću hajku na novinare, dok jučerašnji izostanak policije situaciju čini još opasnijom za bezbednost novinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend