01. avg 2023.

Nema spisa, nema suđenja: U Vranju odloženo suđenje Dejanu Nikoliću Kantaru

U Osnovnom sudu u Vranju odloženo je suđenje Dejanu Nikoliću Kantaru zbog pretnji i napada na bivšeg načelnika Policijske uprave u Vranju, zbog čega je nedavno bio u bekstvu, a uhapšen u Severnoj Makedoniji i isporučen Srbiji, saopštila je Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

Dejan Nikolić Kantar, foto: Insajder TV

Razlog za današnje odlaganje ročišta ponovo je bio nedostatak predmeta, a ovog puta to su spisi koje je sud poslao na veštačenje Specijalnoj zatvorskoj bolnici Okružnog zatvora u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Spisi su poslati 6. jula ove godine i još nisu vraćeni u Osnovni sud u Vranju, koji je novo ročište zakazao za 14. avgust, samo tri dana pre isteka kazne zatvora od 14 meseci, koja je Nikoliću izrečena zbog pretnji zaposlenima u OK radiju.

Cilj opstrukcija na svim nivoima je da se donošenje novih presuda što više odloži, kako bi se Nikolić našao na slobodi, napustio zemlju ili koristio više drugih načina za opstrukciju drugih suđenja koja se vode protiv njega.

ANEM podseća da je samo pre desetak dana nestao ceo predmet u Višem sudu u Vranju u drugom slučaju optuženog Nikolića, u kojem je osuđen prvostepeno na 18 meseci zatvora za ponovljene pretnje OK radiju.

Zbog ovog neviđenog skandala, podignuta je krivična prijava protiv NN lica, a Ministarstvo pravde je pokrenulo istragu nad Višim sudom u Vranju, nakon što je ANEM zatražio nadzor nad tim sudom. Čekaju se formalne procedure, ali očekujemo da konkretan nadzor bude realizovan najkasnije do 10. avgusta, navodi ANEM.

Istragom je obuhvaćena i sutkinja Višeg suda T. J. M. i njena ćerka H. Đ, koja je od pre par nedelja advokatica Nikolića u ovom slučaju, a obe su odbile poligrafsko ispitivanje.

ANEM ističe da sada ponovo postoje problemi sa papirologijom u tom izuzetno važnom slučaju, a reč je o veštačenju nalaza o zdravstvenom stanju optuženog, koje redovno izdaje lokalni zdravstveni centar, a koji potom služe zatvorskim vlastima Vranja da ne dovode Nikolića na ročišta.

Upravnik zatvora u Vranju odlučuje da li će dovesti optuženog ili ne. Uočeno je, kada se dobije informacija od suda da neće biti održano ročište, da se onda dovodi optuženi, dok u slučajevima u kojima postoji samo preporuka iz zdravstvenog centra da, na primer, ne koristi previše protezu, ili da se manje kreće, da se to koristi arbitrarnom odlukom upravnika zatvora da optuženog ne dovede.

ANEM podseća i da je u toku nekoliko sudskih procesa u različitim fazama, svi za nasilje i pretnje za koje je optužen Nikolić: prema zaposlenima u OK radiju pred Višim sudom (slučaj nestalog predmeta) novo ročište je zakazano za 8. avgust, za pretnje načelniku PU (ne stiže spis sa veštačenja), za pretnje prema bivšoj parnerki MV i zbog pretnji prema zaposlenom u Okružnom zatvoru u Beogradu suđenje je zakazano za oktobar.

U isto vreme, prva kazna zatvora za pretnje novinarima OK radija od 14 meseci Nikoliću ističe 17. avgusta.

Sada je već izvesno, ukazuje ANEM, da će se Nikolić sa svim ovim sudskim procesima koje uspešno opstruira naći na slobodi tog dana.

Šta to znači za novinare OK radija, koji su pod policijskom pažnjom zbog procene da im je ugrožena bezbednost, za bivšeg načelnika PU i za druge žrtve tog čoveka, možemo samo da naslutimo, kada znamo da već ima više od šest krivičnih presuda, naglašava ANEM.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend