01. avg 2023.

Sedmoro kandidata na ponovljenom konkursu za generalnog direktora RTV-a

Iako je trajao samo mesec dana, na konkurs za generalnog direktora Radio-televizije Vojvodine prijavilo se više kandidata nego na prethodnom propalom javnom pozivu, koji je trajao duplo duže. Uz četvoricu „starih“ kandidata, troje je novih zainteresovanih za poziciju čelnog čoveka pokrajinskog Javnog servisa

Konkurs u sedmom mesecu završio se, simbolično, sa sedam prijavljenih kandidata. Toliko njih naime „puca“ na poziciju generalnog direktora Radio-televizije Vojvodine.

Na konkurs, koji je 1. jula objavljen nakon što na prethodnom Upravni odbor RTV-a nije poklonio poverenje nijednom od dvojice kandidata koji su ispunjavali formalne uslove, prijavila su se četvorica (od petorice) aspiranata na direktorsku poziciju s prethodnog konkursa, kao i troje novih, s istim takvih ambicijama. Osim jednog aspiranta, svi ostali su na RTV-u ili nekad radili ili su u toj medijskoj kući i dalje zaposleni.

Kako Cenzolovka saznaje, prijave su do juče u ponoć (konkurs je trajao 30 dana) podneli Budimir Marković, Željko Dvožak, Slobodan Mojak i Dragan Guzijan, kao i Tanja Brkljač, Branko Paravinja i Stanimir Stajšić.

Svi prijavljeni, osim Paravinje, potvrdili su u odvojenim izjavama za Cenzolovku da su se prijavili na konkurs.

Četvorica u novom pokušaju

Budimir Marković, trenutno penzioner, a tokom rada u RTV-u, pored ostalog, šef Centra informativnog programa RTV-a, i Željko Dvožak, nekadašnji čelnik Opštine Kula, a već sedam godina službenik pokrajinske vlade, ušli su nakon prethodnog konkursa u uži krug kandidata za generalnog direktora. Preostala trojica prijavljenih – Mojak, Guzijan i Zoran Cvetković – sva trojica reditelji na RTV-u, prema mišljenju Komisije za razmatranje i pripremu dokumentacije po sprovedenom konkursu, nisu ispunili formalne uslove iz konkursa. I Guzijan i Mojak potvrdili su nam da su za ovaj konkurs priložili dopunjenu dokumentaciju.

Dva meseca pošto je komisija donela odluku o tome ko od prijavljenih ispunjava uslove za imenovanje za generalnog direktora RTV-a, UO te kuće konačno se okupio, ali na toj sednici ni Marković ni Dvožak nisu dobili potreban broj glasova (šest). Doneta je odluka o raspisivanju novog konkursa.

Na istoj sednici, održanoj 20. juna, konstatovana je i ostavka vršioca dužnosti generalnog direktora Jožefa Klema, koji je kućom rukovodio od jula 2021, kada je generalnom direktoru Miodragu Koprivici istekao mandat; od tada RTV, inače, nema čelnog čoveka. Za novu v.d. direktorku imenovana je Sanja Jašarević Kužić, zamenica generalnog direktora. Međutim, naknadno se ispostavilo da je Klem istog 20. juna povukao tu ostavku, podnetu još 2. juna, pa je UO, tvrdeći da tu ostavku nije na vreme dobio, narednog dana bio prinuđen da poništi odluku o imenovanju nove v.d. direktorke, čime je nastavio da teče Klemov mandat kao vršioca dužnosti.

Iako je prvobitna odluka UO o imenovanju nove v.d. direktorke i dalje bila na snazi (sve do sednice narednog dana), vest koju je RTV o tome objavio već posle nekoliko sati je bez objašnjenja uklonjena sa sajta te kuće, kao i sa još nekih, u sklonosti prema vlastima srodnih portala.

Troje novih u trci

Tanja Brkljač je trenutno šefica produkcije u Studiju Moderna (Telešop). Na svom Linkdin profilu navodi da je na TV Novi Sad radila od 1986. do 2002, kao urednica vesti, n0vinarka i prezenterka. Od 2002. do 2004. godine bila je savetnica za medije predsednika Skupštine AP Vojvodine Nenada Čanka.

Stanimir Stajšić je u RTV-u na poziciji zamenika direktora poslovne jedinice Podrška poslovanju.

Branislav Paravinja svojevremeno je bio pomoćnik generalnog direktora RTV-a za finansije. Bio je i predsednik Gradskog odbora Socijalističke partije u Somboru, zamenik direktora tamošnje Fabrike ulja Sunce, a krajem 90-ih obavljao je dužnost načelnika Zapadnobačkog okruga i bio poslanik SPS-a u Skupštini AP Vojvodine (1997-2000).

Prema saznanjima Cenzolovke, „trijaža“ prijavljenih kandidata mogla bi biti obavljena već iduće sedmice, kada bi Komisija za razmatranje i pripremu dokumentacije po sprovedenom konkursu trebalo da odluči ko od prijavljenih ispunjava formalne uslove iz konkursa.

Među tim uslovima je i da kandidat dolazi iz redova uglednih stručnjaka iz oblasti koje su od značaja za obavljanje poslova ustanove Javnog medijskog servisa, kao i da ima najmanje deset godina iskustva na rukovodećim mestima.

Od svih prijavljenih traži se da uz ostalu dokumentaciju prilože program rada i upravljanja RTV-om. Mandat generalnog direktora traje pet godina.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend