21. jun 2023.

Skandal oko izbora direktora RTV: Nekom se odluka Upravnog odbora nije dopala, vest izbrisana sa nekoliko portala

Naprasno skinuta vest o odluci UO najpre sa sajta RTV, a potom i sa drugih portala bliskim vlastima, kao Vojvodina uživo i Dnevnik. Prema našim informacijama, sutra bi na elektronskoj sednici UO RTV mogao da promeni sopstvenu odluku i da, Jožef Klem, koji je juče podneo ostavku, ostane v.d. direktora RTV i nakon 1. jula

Snimak ekrana portala RTV sa koje je skinuta vest o izboru v.d. generalnog direktora

Nakon jučerašnje odluke Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine (UO RTV) da, umesto imenovanja novog generalnog direktora, imenuju novu vršiteljku dužnosti generalnog direktora, u pokrajinskom javnom servisu počela je da raste tenzija usled nezadovoljstva i razočaranosti.

Pre svih su bili nezadovoljni sindikalci, koji su unapred odbacili kao neprihvatljiv takav epilog sednice UO RTV.

Dodatne, možda i jače, tenzije su se, međutim, očito odvijale „na drugim nivoima“.

Osim nezvaničnih glasina iz samog RTV „o tome da se nešto dešava“ povodom (ne)očekivane odluke UORTV, obrve su s razlogom počele da se podižu nakon što je tokom popodneva naprasno skinuta vest (o sednici UO RTV) najpre sa sajta RTV, a potom, u svojevrsnom domino efektu, i sa (drugih) portala bliskim vlastima, poput Vojvodina uživo i Dnevnik.

Vest ipak završila u Dnevniku RTV

Cenzolovka je pokušala da u RTV dobije zvanično objašnjenje za skidanje vesti – u kojoj se navodi da nijedan od kandidata za generalnog direktora nije dobio dovoljan broj glasova članova UO (najmanje šest), da je Jožef Klem, dosadašnji vd generalnog direktora RTV podneo ostavku, te da je za novu vršiteljku dužnosti direktora imenovana zamenica generalnog direktora RTV Sanja Jašarević Kužić.

Na stranicama tih portala više nije moguće pronaći vest sa sednice UO, ali izvorni URL-ovi na tim sajtovima svedoče o tome da su odluke UO RTV bar neko vreme obitavale u sajber spejsu.

Vest o kadrovskim promenama i propasti konkursa za generalnog direktora uspela je ipak nekako da završi u Dnevniku RTV u 17 časova, ali i u, uprkos nastojanjima neimenovanih pojedinaca, večernjim informativnim emisijama na jezicima nacionalnih manjina

Bilo je i više nego očigledno da se u RTV nešto ozbiljno kuva. Cenzolovka je tokom prepodneva saznala da je od jučerašnje sednice UO, ne samo od sebe, došlo do određenog reteriranja u odnosu na juče donete odluke.

NEZAVISNOST OBUSTAVLJA KOMUNIKACIJU SA UO RTV

Darko Šper, poverenik Sindikata Nezavisnost u RTV rekao je za Cenzolovku da taj sindikat obustavlja dalju komunikaciju sa Upravnim odborom RTV „dok je na njegovom čelu Marko Ćalić“.

„Najbolje bi bilo da se, nakon jučerašnje svinjarije, sam povuče ili da ga smene. On (Ćalić – prim.a) nije dorasta obavljanju poverene funkcije. Očekujem da g. Klem i preostali članovi UO što pre razreše situaciju glede izbora novog generalnog direktora.

Kad je teško, onda Klem

Prema našim informacijama, koje bi, kako saznajemo, trebalo sutra da budu formalizovane na elektronskoj sednici UO RTV, Jožef Klem, dosadašnji vd generalnog direktora RTV koji je juče podneo ostavku, ostaće na toj funkciji i nakon 1. jula, kada je inače najavio odlazak u penziju, zapravo sve do izbora novog generalnog direktora, koji bi trebalo da bude izabran na novom konkursu.

Klem je, navodno, zamoljen da zbog neuspelog konkursa za generalnog direktora povuče ostavku i da ostane na mestu ve-dea do izbora novog generalnog direktora.

Za sada nije zvanično poznato zbog čega članovi UO RTV juče nisu imenovali novog generalnog direktora, iako su obojica kandidata za tu funkciju, i Budimir Marković i Željko Dvožak, ispunjavali sve formalne uslove iz konkursa.

Prema saznanjima Cenzolovke, obojica kandidata doživeli su razgovor sa članovima UO RTV i predstavljanje svojih programa rada i upravljanja RTV-om, kao „čistu farsu“.

Bar jedan kandidat konkurisaće i na narednom konkursu, saznaje Cenzolovka.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend