19. jun 2023.

Budimir Marković ili Željko Dvožak: Dobija li Radio-televizija Vojvodine sutra konačno generalnog direktora?

Na sutrašnju sednicu Upravnog odbora RTV dvojica kandidata za generalnog direktora pozvani su da predstave programe upravljanja pokrajinskim javnim servisom u narednih pet godina. Imajući u vidu da RTV nema generalnog direktora dve godine, učtivo bi bilo pretpostaviti da će UO sutra imenovati novog i tako staviti tačku na predugu krizu rukovođenja RTV-om. Ipak - hoće li?

Budimir Marković i Željko Dvožak

Dva i po meseca nakon zatvaranja konkursa za imenovanje generalnog direktora Radio-televizije Vojvodine, dvojica kandidata koji ispunjavaju sve uslove iz konkursa pozvani su napokon, kako Cenzolovka saznaje, da sutra pred članovima Upravnog odbora RTV izlože svoje programe rada i upravljanja tom medijskom kućom u narednih pet godina, koliko traje direktorski mandat.

U srećnijim okolnostima, vest bi glasila da će Upravni odbor RTV sutra, odlučujući između Budimira Markovića i Željka Dvožaka i, dakako, njihovih vizija rada RTV, imenovati novog generalnog direktora, čime bi pokrajinski javni servis, nakon više od 23 meseca (!) obezglavljenosti, konačno dobio čelnog čoveka u punom kapacitetu.

S obzirom na to koliko se čeka novi direktor, da je konkurs sproveden i da postoje kandidati koji ispunjavaju uslove da budu direktori, učtivo bi bilo pretpostaviti da će Upravni odbor sutra staviti tačku na tu priču. Postoje, međutim, razlozi koji opreznost prema srećnom epilogu ove dvogodišnje sage ipak drže na solidnom nivou.

UOdugovlačenje s odlukom

Stavimo zasad po stranu spekulacije, ali činjenica je da Upravni odbor od 24. aprila, kada je njegova petočlana komisija za „trijažu“ pristiglih prijava na konkurs sugerisala da formalne uslove ispunjavaju samo Marković i Dvožak, do danas nije doneo odluku o imenovanju generalnog direktora (za razliku od RTS-a, u RTV-u nisu opterećeni propisanim rokovima za donošenje te odluke – prim.a).

Mogli bi da intimno imaju primedbu na to da je Marković već neko vreme penzioner, ili da je Dvožak, ajme, blizak opoziciji (neaktivni je, kaže, član DS). Ali, mogu li išta od toga da navedu u zvaničnom odbijanju da nekog imenuju za čelnog čoveka RTV?

Ovoliko oklevanje s tom eventualnom odlukom – o razlozima za to može samo da se nagađa – dovelo je RTV u još bizarniju situaciju nego što je bio u prethodnom periodu, a malo ko je verovao da je to moguće.

Da, sa RTV-om sve je moguće. Naime, nakon što je godinu dana rukovodio RTV-om kao zamenik generalnog direktora (direktora kojeg RTV nema od jula 2021), pa potom od jula prošle godine kao vršilac dužnosti, Jožef Klem je početkom ovog meseca otišao na godišnji odmor iz kojeg će prvog dana jula uskočiti u penziju; zbog toga što je Upravni odbor očito imao pametnija posla, rukovođenje javnim servisom preuzela je od Klema zamenica generalnog direktora (direktora kojeg RTV nema od jula 2021!) Sanja Jašarević Kužić. Na nekoliko nedelja ili pak duže – videće se.

Upravni odbor RTV doneo je, inače, 5. jula prošle godine odluku o raspisivanju konkursa za generalnog direktora – Cenzolovka je imala uvid u tu odluku – iako su po Statutu RTV bili dužni da to učine tačno godinu dana ranije, ali je ta odluka operacionalizovana tek 1. februara ove godine.

Pa kad je već (na jedvite jade) raspisan, i na njega se u zadatom roku od 60 dana prijavilo pet kandidata, zašto bi se ovoliko odugovlačilo s donošenjem odluke – osim ako posredi nije nedostatak volje da se ona donese?

Ko su kandidati za generalnog direktora RTV?

Na konkurs za generalnog direktora RTV, koji je trajao od 1. februara do 3. aprila u ponoć, prijavilo se pet kandidata, najviše njih tesno povezanih sa tom medijskom kućom: penzioner Budimir Marković, pored ostalog, nekadašnji šef Centra informativnog programa RTV, reditelji Dragan Guzijan (nekadašnji urednik NS plusa, YU info, TV Politika i TV Super), Zoran Cvetković i Slobodan Mojak, kao i, na iznenađenje mnogih, Željko Dvožak, nekadašnji čelnik Opštine Kula, pokrajinski poslanik a trenutno službenik u Pokrajinskoj vladi.

O valjanosti prijava odlučivalo se tek nakon tri nedelje, 24. aprila, i o mišljenju komisije Upravnog odbora – Komisije za razmatranje i pripremu dokumentacije po konkursu za imenovanje generalnog direktora, kako je pun naziv – javnost je saznala iz medija, dok zvanična odluka nikad nije saopštena.

Stav te komisije, u koju je Cenzolovka imala uvid, potvrdio je pisanje medija da sve uslove iz konkursa ispunjavaju samo Marković i Dvožak. Među tim uslovima je da kandidat dolazi iz reda uglednih stručnjaka iz oblasti koje su od značaja za obavljanje poslova ustanove javnog medijskog servisa i da ima deset godina iskustva na rukovodećim mestima.

Evo njihovih kratkih biografija.

Budimir Marković

Rođen je 1952. u Foči, penzionisani je radnik RTV u kojem je proveo 38 godina. Apsolvirao je na novosadskom Filozofskom fakultetu – grupa za južnoslovenske jezike, a uz rad je, napisao je, završio Fakultet za menadžment i ima zanimanje diplomirani menadžer u medijima.

U RTV je radio kao novinar, urednik, odgovorni urednik, šef centralnog deska i direktor RTV centra Informativnog programa.

Bio je tokom 2008. i 2009. savetnik direktora TV Novi Sad, od 2009. do 2011. zamenik direktora Radija Novi Sad, savetnik direktora Radija Novi Sad bio je od 2012. do 2015, potom od 2015. do 2017. šef Centralnog deska a tokom 2017. direktor RTV Centra informativnog programa.

U dva mandata je bio predsednik Samostalnog sindikata RTV-a. Član je Programskog saveta RTV od 2019. godine.

Široj javnosti Marković je postao poznat nakon uredničkih smena na RTV maja 2016, nakon pobede SNS na pokrajinskim izborima. U svojstvu šefa Centralnog deska u burnom razgovoru sa novinarima Informativne redakcije, Marković je rekao:

„Nikom neće hvaliti ni dlaka s glave, niko neće ostati bez posla, nikome neće biti smanjen koeficijent za zaradu i neće biti ukidanja emisija“, poručio je kolegama Marković. „Ali, ubuduće će se morati raditi drukčije, moraćemo se potruditi da budemo objektivniji, da imamo izbalansiranu uređivačku politiku na koju neće uticati ni opozicija ni vlast, ni nevladine organizacije, pa ni Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Ako se za sve ovo izborimo, uspećemo da očuvamo pokrajinski javni servis.“

RTV, naravno, nije postao objektivniji, štaviše, nije je dobio izbalansiranu uređivačku politiku, štaviše, a pogotovo nije postao medij na koju ne utiče vlast. Štaviše!

U prijavi za direktorsko mesto u svojoj bivšoj firmi naveo je: „Mislim da znanjem, energijom i iskustvom mogu doprineti stabilizaciji i boljem funkcionisanju RTV-a.“

Željko Dvožak

Ubedljivo najveće iznenađenje konkursa bila je prijava Željka Dvožaka. Ovaj Kuljanin (rođen 1966. u Vrbasu), master ekonomista (zvanje stekao na Univerzitetu Edukons), za gotovo sve je pre asocijacija na politiku i državnu upravu, gde trenutno radi, nego na medije.

U ranijoj izjavi za VOICE, Dvožak je svoje autsajderstvo među ostalim prijavljenim kandidatima ipak video kao svoju prednost, pomenuvši da su mu ideju da se prijavi na konkurs – dali upravo zaposleni u RTV.

„Imam dovoljno iskustva na rukovodećim mestima, podjednako u privatnom biznisu i u javnom sektoru, dobar sam organizator i timski igrač i umem da izaberem saradnike“, naveo je tada Dvožak.

U zvaničnoj biografiji navodi da ima 32 godine radnog iskustva. Do 2000. radio je u privatnim firmama, kao rukovodilac prodaje i komercijalni direktor, da bi nakon lokalnih izbora 2000. bio izabran na funkciju predsednika Skupštine opštine Kula (što je po tadašnjem zakonu bilo u rangu čelnika opštine). Od izbora 2004. pa u narednih godinu dana obavljao je istu funkciju, ali sada kao prvi među jednakim odbornicima.

Od 2008. do 2012. bio je pokrajinski poslanik Demokratske stranke u Skupštini AP Vojvodine i tokom tog mandata se, kako navodi, upoznao sa radom RTV-a.

U Pokrajinsku vladu ulazi 2013. kao pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Od 2016. do 2018. u Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam bio je načelnik sektora za turizam i regionalnu privrednu saradnju i rukovodio odeljenjem za turizam i regionalnu privrednu saradnju. Od 2019.  u istom sektoru obavlja dužnost rukovodioca Odseka za turizam i privredne manifestacije.

O čemu razmišlja Upravni odbor?

Nije tajna da RTV-om – i samo tamo, jer šira javnost, utisak je, bolno ne haje za situaciju u pokrajinskom javnom servisu – kola priča (Cenzolovka ju je čula od nekoliko nezavisnih izvora) da epilog konkursa ipak neće biti imenovanje direktora, već – novog vršioca dužnosti.

Navodno, na konkurs se nisu prijavili poželjni kandidati, te otuda Upravni odbor nije utemeljeno entuzijastičan da bilo kome od kvalifikovanih kandidata, uprkos tome što ispunjavaju formalne uslove, pokloni poverenje, petogodišnji mandat i impresivan kabinet u zgradi na Mišeluku: ako/kad nijedan od kandidata ne dobije potrebnu podršku 2/3 članova UO (najmanje šest glasova) pribeći će se, navodno, imenovanju vršioca dužnosti (naši izvori slute: vršiteljke dužnosti).

Navodno, na konkurs se nisu prijavili poželjni kandidati, te otuda Upravni odbor nije utemeljeno entuzijastičan da bilo kome od kvalifikovanih kandidata, uprkos tome što ispunjavaju formalne uslove, pokloni poverenje, petogodišnji mandat i impresivan kabinet

O, zašto bi to bio problem za Upravni odbor koji od jula 2021. krši Statut firme čiji je, zvanično, organ upravljanja? Evo, po isteku mandata generalnog direktora Miodraga Koprivice, početkom jula 2021, bili su dužni da „bez odlaganja“ imenuju vršioca dužnosti i donesu odluku o raspisivanju konkursa za izbor generalnog direktora (član 27). Vršioca dužnosti su imenovali i odluku o raspisivanju konkursa doneli su „bez odlaganja“ – tačno godinu dana kasnije, i to prevashodno pod velikim pritiskom sindikata RTV.

Upravni odbor je, po istom tom Statutu, obavezan da obrazloženu odluku o imenovanju generalnog direktora učini dostupnom javnosti. Da li su, po analogiji, dužni da to učine i ako takvu odluku, iz samo njima znanih razloga, ne donesu?

Mogli bi, recimo, da intimno imaju primedbu na to da je Marković već neko vreme penzioner, ili da je Dvožak, ajme, blizak opoziciji (neaktivni je, kaže, član Demokratske stranke, njen je bivši pokrajinski poslanik i s njenom podrškom bio je čelnik Opštine Kula; već godinama radi u Pokrajinskoj vladi). Ali, mogu li išta od toga da navedu u zvaničnom odbijanju da nekog od njih dvojice imenuju za čelnog čoveka RTV?

Nastavak rata sa sindikatima?

Takav eventualni ishod – dakle, bez odluke o direktoru – ostavio bi RTV do daljeg u sad već normalizovanom nenormalnom stanju. Ali, najpre, da li bi svi članovi Upravnog odbora bili voljni da nastave saučestvovanje u produbljivanju krize u kući za čije upravljanje su odgovorni? Kako se može čuti, pojedinim članovima tog tela veoma je teško pao odlazak u policiju i davanje izjave povodom krivične prijave koje su podneli sindikati RTV-a, a sve bi ovo izvesno vodilo u nastavak sukoba sa sindikatima, odnosno zaposlenima.

Ta krivična prijava podneta je prošlog juna upravo zbog toga što je Upravni odbor čitavih 11 meseci odbijao da imenuje vršioca dužnosti generalnog direktora i raspiše konkurs za generalnog direktora. Darko Šper, poverenik Sindikata „Nezavisnost“ u RTV, jednog od tri sa reprezentativnošću u toj medijskoj kući, bio je izričit u ranijoj izjavi za Cenzolovku da je sve osim odluke UO o imenovanju generalnog direktora – kakav vršilac/vršiteljka dužnosti, kakvi bakrači! – neprihvatljivo.

Izbor direktora bio je jedan od zahteva koji su sindikati RTV izneli na nedavnom protestnom okupljanju – među ostalima je i zahtev za povećanjem plata  – i sindikati su vrlo spremni da ih ponove ako treba i u drugačijoj formi protesta. Rešavanje dela sindikalnih zahteva je u rukama menadžmenta RTV, odnosno direktora, i zato Šper ističe da je neophodno da ta kuća dobije prvog čoveka s punim legitimitetom.

Kamo lepe sreće da je upražnjeno mesto generalnog direktora jedini – kadrovski – problem s kojim se suočava RTV. Ta kuća od kraja maja 2021. nema ni direktora programa, dok je glavni i odgovorni urednik Prvog programa televizije još od kraja jula 2021. u ve-de stanju. Sve bi to trebalo da dođe na dnevni red čim se izabere generalni direktor. Kad god to bilo.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend