27. mar 2023.

Policija počela da, po nalogu tužilaštva, proverava navode krivične prijave koju su prošle godine sindikati RTV podneli protiv članova Upravnog odbora

Od juna 2022, kada su reprezentativni sindikati RTV podneli krivičnu prijavu protiv svih članova Upravnog odbora te medijske kuće, jer je pokrajinski javni servis već skoro godinu dana bio bez generalnog direktora, ništa se nije događalo. Tek nedavno policija je počela da postupa po zahtevu tužilaštva i proverava navode iz prijave. U tužilaštvu za Cenzolovku kažu da su zahtev za prikupljanje obaveštenja novosadskoj policiji uputili još u septembru prošle godine i dva puta posle toga urgirali da to i urade

Foto: Cenzolovka / D. Kolundžija

Devet meseci nakon što su tri sindikata Radio-televizije Vojvodine podneli krivičnu prijavu protiv članove Upravnog odbora te medijske kuće, policija je, kako Cenzolovka saznaje, konačno počela da po nalogu tužilaštva proverava navode iz te krivične prijave.

Izjavu novosadskoj policiji u vezi sa tom prijavom nedavno je dao Darko Šper, poverenik Sindikata „Nezavisnost“ u Radio-televiziji Vojvodine (RTV), jednog od tri reprezentativna sindikata u pokrajinskom javnom servisu koji su juna prošle godine podneli krivičnu prijavu.

„Policija je konačno počela da postupa po nalogu tužilaštva u vezi sa našom prijavom i, koliko znam, ja sam bio prvi koji je dao iskaz“, naveo je Šper u izjavi za Cenzolovku, ali je dodao da nema informaciju o tome koga policija sve namerava da pozove radi davanja izjava, tj. potrebnih obaveštenja.

„Za 11 meseci Upravni odbor ne samo da nije raspisao konkurs za generalnog direktora, već nije imenovao ni vršioca dužnosti direktora, što je izdejstvovano tek nakon zajedničkog sastanka u Savetu REM-a (Darko Šper, Sindikat „Nezavisnost“)

Iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu potvrdili su za Cenzolovku da to tužilaštvo „postupa po krivičnoj prijavi“ i da je „u toku postupak provere navoda podnete krivične prijave“.

Krivičnu prijavu zbog sumnje za da su članovi UO RTV izvršili krivično delo nesavestan rad u službi reprezentativni sindikati u RTV-u – Sindikat „Nezavisnost“, Samostalni sindikat i Strukovni sindikat – podneli su 16. juna 2022. godine Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.  Krivična prijava je potom data na postupanje Posebnom odeljenje za sprečavanje korupcije Višeg tužilaštva u Novom Sadu jer je krivično delo navedeno u prijavi – nesavestan rad u službi – u, kako je rečeno Cenzolovki, nadležnosti tog tužilaštva.

Tužilaštvo takođe navodi da su Zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja policiji, odnosno njenom Odeljenju za borbu protiv korupcije u Novom Sadu – čijim službenicima je i Šper dao izjavu – uputili još 12. septembra prošle godine.

„Urgirano je dva puta da se postupa po navedenom (zahtevu), ali do današnjeg dana nije stigao rezultat sprovedenih mera“, navode iz tužilaštva.

Šta stoji u krivičnoj prijavi?

Juna prošle godine RTV se našao u situaciji da tu kuću već skoro godinu vodi zamenik generalnog direktora – pošto je generalnom direktoru mandat istekao još početkom jula 2021. godine – a da za sve to vreme Upravni odbor niti je zamenika generalnog direktora (Jožefa Klema) imenovao za vršioca dužnosti generalnog direktora, niti su raspisali javni konkurs za izbor čelnog čoveka pokrajinskog javnog servisa.

O obezglavljenosti kuće u kojoj rade, pomalo iznenađujuće, najviše brige iskazali su – sindikati. Kako su njihova upozorenja Upravnom odboru o posledicama takvog stanja, pre svega na dalje funkcionisanje Kuće u uslovima nepovoljne finansijske situacije, ostala bez reakcije, 16. juna 2022. godine, predstavnici tri reprezentativna sindikata u RTV podneli su krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu protiv svih (tadašnjih) osam članova Upravnog odbora RTV-a (nedostajući deveti član izabran je sredinom ovog meseca – op.a.).

SINDIKATI: POVREĐENA PRAVA GRAĐANA NA ISTINITO INFORMISANJE

Sindikati su članove UO sumnjičili za, kako se navodi u prijavi, za izvršenje krivičnog dela nesavestan rad u službi, budući da od jula 2021. do juna 2022. nisu, u skladu sa zakonom, sproveli javni konkurs za izbor generalnog direktora, niti konkurse za izbor programskog direktora, odnosno odgovornog urednika Prvog programa televizije.

Time su, kako se navodi u prijavi u koju je Cenzolovka imala uvid, „teže povređena prava građana na istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremeno informisanje, poštovanje i podsticanje pluralizma političkih, verskih i drugih ideja i omogućavanje javnosti da bude upoznata sa tim idejama, ne služeći interesima pojedinih političkih stranaka i verskih zajednica, kao ni bilo kom drugom pojedinačnom političkom, ekonomskom, verskom i sličnom stanovištu ili interesu, nepristrasno obrađivanje političkih, istorijskih, privrednih, socijalnih, zdravstvenih, kulturnih, obrazovnih, naučnih, ekoloških i drugih pitanja, omogućavajući ravnopravno sučeljavanje različitih stanovišta, kao i druga prava iz člana 7 Zakona o javnim medijskim servisima, na koji način je istovremeno i teže povređen javni interes u oblasti informisanja“.

Darko Šper navodi u izjavi za Cenzolovku da je u iskazu datom policiji istakao da je pre podnošenja krivične prijave novi saziv Upravnog odbora RTV delovao već 11 meseci i da za to vreme nisu raspisali konkurs za generalnog direktora „iako im je to bila dužnost“.

„Ne samo da nisu raspisali konkurs za generalnog direktora, već za tih 11 meseci nisu imenovali ni vršioca dužnosti generalnog direktora. To je izdejstvovano tek nakon sastanka predstavnika sindikata i članova Upravnog odbora, održanog krajem juna prošle godine u Savetu REM-a“, kaže poverenik Sindikata „Nezavisnost“ u RTV.

Konkursi na čekanju

Tužilaštvo je policiji uputilo Zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja još 12. septembra 2022. i u međuvremenu je urgirano dva puta da se postupa po navedenom zahtevu

Pre nego što je Miodragu Koprivici početkom jula 2021. godine istekao petogodišnji mandat generalnog direktora, krajem maja iste godine četvorogodišnji mandat istekao je i direktorici programa Sonji Kokotović. Konkurs za tu poziciju do danas nije raspisan, niti je imenovan vršilac dužnosti direktora programa. Konkurs nije raspisan ni za glavnog i odgovornog urednika Prvog programa televizije – Nenadu Ćaćiću mandat je istekao krajem jula prošle godine i on od tada tu dužnost obavlja kao vršilac dužnosti.

Nakon odlaska Koprivice, upravljanje RTV-om preuzeo je njegov zamenik, Jožef Klem, koji je u tom kapacitetu bio sve do 5. jula 2022. kada ga je Upravni odbor imenovao za vršioca dužnosti generalnog direktora RTV-a, s tim da mu je ve-de mandat počeo dan kasnije.

Na istoj sednici Upravnog odbora doneta je i odluka o raspisivanju konkursa za imenovanje generalnog direktora RTV-a. Taj konkurs je, međutim, objavljen tek 1. februara ove godine, s rokom od 60 dana za prijavljivanje kandidata.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend