27. mar 2023.

Napad na kuću Velikog brata u Tirani, ubijen čuvar televizije Top čenel

Nepoznati napadači ubili su noćas čuvara albanske televizije "Top čenel" ispred kuće Velikog brata u Tirani, javili su lokalni mediji.

Mediji u Tirani su javili da je čuvar Pal Kola (60) ubijen hicima iz automatskog oružja iz vozila kojim su trojica muškarca pobegla sa mesta napada. Policija je saopštila da je vozilo tip „rendž rover“ nađeno izgorelo na autoputu za Kavalu.

Izvor N1 u Tirani je potvrdio da je Kola čuvao kuću Velikog brata u tom gradu, dodajući da napad definitivno nema veze sa politikom.

Taj izvor je naveo da Top čanel nije ni provladina ni proopoziciona stanica.

Izvor N1 smatra da bi fanovi Velikog brata mogli da budu umešani ali da za sada nema zvanične potvrde za takve tvrdnje.

Napad su osudili najviši državni zvaničnici kao i regulatorno telo za elektronske medije kao udar na demokratiju i slobodu govora.

U Tirani je tokom cele noći organizovana potera za napadačima, a policija je postavila kontrolne punktove širom grada.

SafeJournalists: Počinioce privesti pravdi

Blerjana Bino, istraživačica SafeJournalists mreže iz Albanije, pozvala je na brzu akciju kako bi se istražio ovaj napad i počinioci priveli pravdi.

„Potrebna je koordinisana i efikasna reakcija svih relevantnih institucija za sprovođenje zakona, kao i snažna solidarnost sa Top čenelom i celom njihovom medijskom zajednicom“, navela je.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, izražava saučešće porodici Pala Kola i solidarnost sa celom zajednicom Top čenela.

SafeJournalists mreža nastaviće da prati situaciju, zalaže se za bezbednost novinara i medijskih profesionalaca i poziva vlasti da preduzmu sve neophodne mere kako bi osigurale pravdu i sprečile buduće napade.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, poručuje SafeJournalists mreža.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend