04. sep 2019.

Novinar napadnut ispred Marakane: Zašto nema reakcije ni kluba ni policije (VIDEO)

Novinar Federalne Televizije Dejan Kožul, koji je napadnut ispred stadiona Crvene zvezde, kaže da se takve stvari ne dešavaju u drugim zemljama i dodaje da sve i da se dese ne veruje da bi klubovi ostali nemi, a kamoli policija.

Dopisnik Federalne Televizije Dejan Kožul pokušao je da napravi prilog pored postavljenog tenka. U tom trenutku prišao mu je prvo jedan, a zatim više mladića i pitali ga šta radi tu, a nakon što im je odgovorio da snima prilog za sarajevsku televiziju, pitali su ga da li je Srbin. Po rečima Kožula, ovaj verbalni napad mogao je da preraste u fizički obračun, ali zaslugom njegovog kolege snimatelja to se nije dogodilo.

„Tenk nije tu da simbolizuje navijačku grupu, već da simbolizuje ono što što smo i videli posle utakmice kada su se igrači provozali oklopnim vozilom, klub se nije oglašavao tim povodom, kao ni povodom napada. Ja sam pokušavao da završim priču i da snimim tenk, napad je usledio dok sam čekao da se snimatelj namesti, navijač mi je prišao i pitao me za koga radim, da bi posle usledio niz napada, pitali su me da li sam Srbin, ja sam isto odgovorio malo bezobrazno. Posle sam brzo otišao i nisam imao želju da se tamo vraćam. Nisam imao zebnju da će se desiti nešto dramartično, nisam očekivao, došao sam samo na par minuta i da onda odem u montažu. Zbog same činjenice da predstavljam televiziju iz Sarajeva možda je trebalo da očekujem“, rekao je Kožul.

On kaže i da je sama percepcija Sarajeva u društvu takva.

„Vezaćete za Sarajevo neku vrstu džamahirije, muslimane. Sama televizija je dostupna i u Srbiji i ko zna verovatno i prati. Ja se nisam do sada na ovaj način susretao s pretnjama. Radim 6-7 godina i nisam imao problema, bilo je čak i simpatičnih detalja. Ovako nešto se nikada nije dešavalo“.

Smatra i da se takvim „navijačima“ treba suprotstaviti, jer, kako je rekao, „šta god da uradiš rezultat će biti isti“.

„Ti ljudi ne razmeju nijedan drugi jezik sem onog kojim se odnose prema nama. Njima se jedino može suprotstaviti na isti način na koji se oni odnose prema tebi. Mi se obraćamo klubu, vrlo je lako saznati ko su ti ljudi, ali ne postoji volja. U klubu će ćutati dok im ne dođe na naplatu“, kaže Kožul.

Smatra i da novinari često ispadnu „kolateralna šteta“ i da bi bilo najbolje „da ne postoje i ne pitaju ništa“. Poručuje da i pored svega neće odustati.

„To bi značilo priznanje poraza. Bilo je neprijatno, ali mi svaki dan živimo montipajtovštinu, teško mogu ozbiljno sve to da shvatim. Teško mogu da shvatim ljude koji su se slikali na tenku, delovalo mi je nekako žalosno“.

Podsetimo, i reporter N1 Mladen Savatović je pred utakmicu s Jang bojsom pokušao da sazna kakav je stav navijača o postavljanju tenka pred Marakanu, ali mu to nije dozvolilo nekoliko momaka. Snimio je jednog sagovornika preko puta stadiona „Rajko Mitić“, ali je odmah nakon toga čuo dobacivanje pogrdnih imena iz mase, da smo „špijuni“, „lopovi“, „američki plaćenici“… Zbog toga, ekipa N1 je odlučila da se pomeri na drugi kraj ulice, kako bi nastavila da radi svoj posao – pita i građane za mišljenje. Međutim, na mestu gde se nalaze kafići u kojima se obično navijači okupljaju, kada je reporter N1 pokušao da uzme izjavu od narednog sagovornika, došlo je par momaka koji su počeli da dobacuju, viču na ekipu i da ih teraju odatle.

„Kada znamo da ima navijačkog naboja i kakva je atmosfera u društvu vi očekujete to. Slutio sam da nešto može da se dogodi. Kad radimo najobičniju anketu mi dobijamo uvrede, radio sam anketu na Trgu Republike i govorili su nam da smo izdajice. Kad nadležni ne reaguju i podstiču takav stav niste iznenađeni kad se nešto desi. U normalnom drušptvu, to ne može da bude u opisu posla“, rekao je Savatović.

On kaže i da kada imamo zvaničnike koji N1 nazivaju „špijunskom televizijom“, kako onda da se očekuje da novinari budu zaštićeni i rade svoj posao bez straha.

„Šta god da radimo nailazimo na takve komentare, dovoljno je da se pojavim s mikrofonom i stvori se neka slika, evo CIA je došla. Ne možemo da im objasnimo da mi samo radimo svoj posao“, rekao je on.

Kaže i da su ga začudile izjave posle meča.

„Ministar policije je rekao da su zabeležena samo dva manja incidenta, a mogao je da sazna šta se dogodilo ispred stadiona. Ja sam mislio da će nadležni da reaguju po službenoj dužnosti. Prošlo je nedelju dana i reakcije nema, niko me nije pitao za mišljenje. Poučen iskustvom kolega ne verujem da će biti reakcije“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend